В Украйна забраняват руски и сръбски автори

Националният съюз на писателите на Украйна ще публикува текстове само на тези съвременни автори, които публично подкрепят „териториалната цялост” на страната, както и починали класици, съобщи сайтът „Газета.ру”, цитиран от БГНЕС.

На свое заседание секретариатът на Националния съюз на писателите на Украйна (НСПУ) е взето решение да се спре публикуването на текстове на автори от държави, които са гласували против „териториалната цялост” на Украйна в ООН и в други международни организации. Решението засяга държави като Русия, Беларус, Венецуела, Армения, Иран, Китай, Куба, Сърбия и др.

Съюзът е решил да направи изключение за „починалите класици”, както и за съвременните писатели на тези държави, които публично подкрепят териториалната цялост на страната. Взето е също така решение в бъдеще да се провеждат каквито и да е съвместни мероприятия с участието на дипломатическите представителства на изброените държави.

Руският писател Виктор Ерофеев коментира решението, като обясни, че в Украйна се води война, а във военно време трябва да се прави това, което е необходимо.

Според друг писател – Андрей Рубанов, тенденцията за налагане на украинския език ще се засилва. „Украинците ще продължават да искат да създадат свой език и да отхвърлят руския”, което е тяхно право и не може да им се влияе, смята той.

Подобни статии

Индия въведе нов медикамент за лечение на COVID-19

Лекарството блокира способността на вируса да се мултиплицира в някои клетки Индия...

Още в катергорията

Индия въведе нов медикамент за лечение на COVID-19

Лекарството блокира способността на вируса да се мултиплицира в...

Италия облекчава мерките за влизащи в страната

Отменят карантината за пътници от ЕС, Великобритания и Израел Първите...

Александър Вучич: EC e умoрeн oт рaзширявaнe

Държaвният глaвa нa Cлoвeния Бoрут Пaхoр oбяви, чe рaзширявaнeтo...