Гръцките студенти протестират срещу полицейско присъствие в университетите

John Psaropoulos/Al Jazeera

Противоречивият законопроект предвижда специални полицейски патрули, които според правителството ще осигурят безопасността на висшите учебни заведения

Въпреки полицейския час, близо 3000 студенти, според полицията, протестираха в Атина заради законопроект за въвеждане на полицейски патрули в университетите. Около 1500 души присъстваха на подобен митинг в Солун, съобщи полицейски източник, цитиран от македонската агенция “Макфакс“ и „Фокус“.

Това е третият студентски протест през последните три седмици.

Днешната демонстрация започна два дни след въвеждането на обща забрана за събиране на повече от 100 души до 1 февруари.

Winbet – победата е емоция! (18+)

Във вторник полицията съобщи, че мярката е насочена към опазване на общественото здраве, а страната е затворена от началото на ноември поради втората вълна от пандемията от коронавируса.

„Не на полицаите в университетите“, скандираха студентите с маски на лицата. Те също така поискаха отново да се отворят университетите, които бяха затворени в продължение на няколко месеца поради локдауна, за да се предотврати разпространението на коронавируса.

Противоречивият законопроект предвижда специални полицейски патрули, които според правителството ще осигурят безопасността на висшите учебни заведения, където често има прояви на насилие.

Студенти и ректори обаче отговарят, че мярката премахва независимия статут на университетите, принцип, който се прилага за повечето университети в Европа и според който полицията не трябва да се намесва без искане от ректората на висшето учебно заведение.