Ден 200: Граждани опитаха да пробият полицейския кордон пред МС

Навършват се 200 дни от началото на антиправителствените протести в София. Пред Министерския съвет започна демонстрацията, планирана за 16,00 часа.

Протестиращи блокираха движението през площад „Независимост“ към булевардите „Цар Освободител“ и „Княз Дондуков“, съобщи БНР.

Пред Министерски съвет има плътен полицейски кордон, по-голямата част от протестиращите са пред сградата. Един от ораторите призова през мегафона за влизане в Министерски съвет, след което се стигна до приближаване на полицаи и демонстранти.

Има дори кратковременни блъскания между тях. Градусът на напрежението се покачва, но до момента няма сериозни сблъсъци.

Продължават да прииждат полицаи на групи. Постоянно пристигат и нови хора, които искат да се включат в проявата.

Winbet – победата е на върха на пръстите! (18+)

Чуват се различни скандирания – “Оставка“, “Всеки ден ще е така до победата“ и други.

По-рано представители на инициативата “Системата ни убива“ организираха юбилейния протест с искане за оставка на правителството и на главния прокурор.

Палатката на “Системата ни убива“ е на мястото, вижда се и черно знаме, на което е изписано – “Силни сме обединени“.

Организаторите посочват в анонса за демонстрацията в социалните мрежи, че – “200 е много специално число. От една страна премиерът обича да разказва за подвизите си с високопоставени чужденци, а скоростта на тези подвизи, както сам се хвали, е 200“, пишат организаторите.

“От друга страна 200 е число, което се състои от двойка и две нули. Това е оценката, която народът постави“, пишат представители на “Системата ни убива“.

Все още няма яснота как точно ще протече протестът. Той е планират като 6-часов, от 16.00 до 22.00 часа.