Джо Байдън пристигна в Капитолия: Днес е нов ден за Америка! (ВИДЕО)

При влизането на Байдън в Капитолия стана ясно, че е започанала евакуация на Върховния съд на САЩ, сградата на който се намира в непосредствена близост. Евакуацията е заради телефонна заплаха за бомба

В 17.30 часа българско време Джо Байдън и Камала Харис пристигнаха на Капитолия, а самата клетва трябва да се случи към 19 ч.

„Днес е нов ден за Америка“, написа новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън в профила си в Туитър.

Междувременно на Капитолия пристигнаха Барак и Мишел Обама, Бил и Хилъри Клинтън и Джордж и Лора Буш.

Съгласно утвърдената практика, първа клетва ще положи вицепрезиентът Камала Харис, а след това Джо Байдън, който ще произнесе програмната си реч.

Сенатор Крис Кунс – един от най-близките съюзници на Байдън, заяви пред CNN, че очаква речта да бъде оптимистична и в нея ще бъдат отчетени предизвикателствата, които страната е преодоляла, и да призове Конгреса да работи заедно с него и да отговори на истинските нуждите на американския народ.

Информационната агенция подчертава, че днес за първи път от почти 30 години се очаква по време на президентската инаугурация времето във Вашингтон да бъде слънчево.

Лейди Гага ще изпълни националния химн на церемонията. Тъй като инаугурацията е в ограничен кръг заради пандемията, цялото пространство пред Капитолия е изпълнено само със знамена.

Експрезидент Тръмп отказа да присъства на церемонията, но там е неговия заместник Майк Пенс.

При влизането на Байдън в Капитолия стана ясно, че е започанала евакуация на Върховния съд на САЩ, сградата на който се намира в непосредствена близост. Евакуацията е заради телефонна заплаха за бомба.

Католикът Джо Байдън започна деня си с посещение на катедралата на „Св Апостол Матей“, разположена буквално на сто метра от Белия дом, предава TACC.
Демократът беше придружен от членове на семейството си. Към тях се присъединиха новоизбраният вицепрезидент на САЩ Камала Харис и съпругът й Дъглас Емхоф, както и няколко членове на Конгреса.

Байдън ще стане вторият католически президент в историята на САЩ след Джон Кенеди.

––

В 21.25 Джо Байдън, Харис и бившите президенти Обама, Джордж Буш и Клинтън, ще участват в церемонията по поднасяне на венци в Националното гробище в Арлингтън.

В 22.15 Президентът ще се отправи с военен ескорт към Белия дом. Вместо традиционния парад по „Пенсилвания Авеню“, ще има виртуален „Парад из Америка“

Джо Байдън ще подпише своите първи укази към 0.15 българско време. Очаква се той да върне в САЩ в СЗО, да спре строежа на стената по границата с Мексико и да даде още по 1400 долара на всеки американец отделно от 600-те, които Конгреса гласува през декември.

Очаква се в 2.00 ч прессекретарят на Белия дом Джен Псаки да даде първия си брифинг. Предвидена е и празнична програма – виртуалният купон ще секазва „Празнуване на Америка“. той ще се води от Том Ханкс и ще има изпълнения на Деми Ловато, Джъстин Тимбърлейк, Кейти Пери, Джон Бон Джоуви, Брус Спрингстийн, Джон Леджънд и Фу Файтърс.

Денят на Байдън и Харис ще завърши към 4.55 българско време – двамата ще се снимат на балкона в Белия дом.