Джузепе Конте спечели вот на доверие в Сената

Премиерът гарантира властта си с помощта на трима пожизнени сенатори и на двама сенатори, членове на опозиционната „Напред Италия“

Италианският премиер Джузепе Конте спечели вчера вот на доверие в горната камара на италианския парламент, предаде Ройтерс.

Това ще позволи на правителството на Конте да остане на власт, въпреки че една от партиите, участващи в управляващата коалиция, се оттегли от нея миналата седмица, цитира БТА.

Конте спечели вота на доверие в италианския Сенат, който е с общо 321 места. В подкрепа на правителството гласуваха 156 сенатори, против правителството гласуваха 140 сенатори, а 16 сенатори гласуваха „въздържал се“.

Въпреки че правителството му оцеля, Конте не успя да събере необходимите за абсолютно мнозинство в Сената 161 гласа.

До вота на доверие се стигна, след като малката партия „Италия вива“ напусна управляващата коалиция заради разногласия с премиера Конте във връзка с политиката му по отношение на здравната криза и рецесията на италианската икономика.

За да гарантира победата си във вота на доверие и оставането си на власт, Конте бе принуден да разчита на трима пожизнени сенатори и на двама сенатори, които са членове на опозиционната партия „Напред Италия“, отбелязва Ройтерс.