Дубай се готви да се превърне в световен ваксинен хъб

Supplied

Dubai Alliance ще разпредели 2 милиарда дози ваксини в световен мащаб, съобщава Вloomberg

Водещи дубайски компании сключиха договор за разпространение на 2 милиарда дози ваксини Covid-19 по света през тази година.

Авиопревозвач Emirates, пристанищният оператор DP World и летищата в Дубай се обединиха, за да ускорят разпространението на ваксинациите през Дубай – търговския и туристически център в Персийския залив, който сега има за цел да се превърне и в световен ваксинен хъб.

Този ход „ще се съсредоточи особено върху развиващите се пазари, където населението е силно засегнато от пандемията, а фармацевтичният транспорт и логистика са предизвикателни“, се казва в съобщението на правителствения пресцентър.

Международният хуманитарен град, базиран в центъра на Дубай, също се присъедини към алианса.

Абу Даби направи подобно обединение през ноември, когато сформира консорциум, съчетаващ своето въздушно товарно съоръжение, пристанище и здравно обслужващо звено с швейцарския дизайнер на контейнери SkyCell AG, за да улесни разпространението на ваксините срещу Covid-19 в световен мащаб.

Обединените арабски емирства, част от които са Абу Даби и Дубай, планират тази година да започнат производството на ваксината, разработена от китайската Sinopharm. Богатата на петрол държава одобри факсините на Pfizer Inc. и BioNTech SE, както и на руската Sputnik V и оттогава започна амбициозна ваксинационна кампания. Към момента са ваксинирани една четвърт от 10-милионното си население, което е трето след Израел и Сейшелските острови по ваксинации.

Недостигът на доставки и логистичните проблеми обаче забавят ваксините в световен мащаб. Затова Дубай отложи първата си доза ваксини на , а Европейският съюз обяви план за ограничаване на износа, уточнява Вloomberg.