Ердоган: Турция може да започне съвместна антитерористична операция с Ирак

Турция може да проведе съвместна операция за борба с тероризма с Ирак, за да изчисти терористите от Работническата партия на Кюрдистан (ПКК) в района на Синджар, заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от турското англоезично издание Daily Sabah.

В отговор на въпрос за потенциална съвместна операция в Синджар, Ердоган каза, че това е възможно, но отказа да потвърди дали такава операция ще се проведе в близко бъдеще.

„Турция винаги е готова да проведе съвместни операции срещу ПКК с Ирак, но не можем открито да обявим датата за такива операции“, каза президентът пред репортери след петъчната молитва в историческия квартал Юскюдар в Истанбул от азиатската страна.

Winbet – истинската тръпка от победата! (18+)

„Можем да отидем там за една нощ, изведнъж“, добави Ердоган, използвайки известната фраза, която той каза преди Турция да извърши трансгранични операции в Северна Сирия.

ПКК успя да установи база в Синджар в средата на 2014 г. под предлог, че защитава местната общност на язидите от „Ислямска държава“. Оттогава се съобщава, че ПКК е създала нова база в района за своите логистични и командно-контролни дейности в допълнение към главния си щаб в планините Кандил в Северен Ирак.

Турският министър на отбраната Хулуси Акар посети Ирак по-рано тази седмица, за да проведе поредица от срещи с висши иракски служители и заяви, че Турция е готова да окаже помощ на администрациите на Багдад и Ирбил, за да освободи региона от присъствието на ПКК.

Турция отдавна подчертава, че няма да толерира заплахи за националната си сигурност и призова иракските служители да предприемат необходимите стъпки за елиминиране на терористичната групировка. По-рано Анкара отбеляза, че ако не бъдат предприети очакваните стъпки, тя няма да се откаже от атакуването на терористични заплахи, особено в Синджар.

Турските въоръжени сили редовно провеждат трансгранични операции в Северен Ирак, регион, където терористите от ПKK имат скривалища и бази, от които да извършват нападения в Турция. По-рано регионалното правителство на Кюрдистан в Северен Ирак определи присъствието на ПКК в Синджар за неприемливо и призова терористите да напуснат района.

Източник: Фокус