Ето кои са най-опасните за здравето части от пилето

Пилешкото месо е един от най-често използваните продукти във всички кухни по света. Вариантите за приготвянето му са най-разнообразни, в зависимост коя част от пилето се използва.

Оказва се обаче, че не всички части на тялото на пилето са еднакво полезни и трябва да се откажете от някои от тях. Експертът по хранене Сяо Ян разказа подробно от кои от тях трябва да се откажете.

Най-неблагоприятният баланс на вреда и полза, независимо от това как се приготвя, е кожата – никога не я яжте, колкото и вкусно да изглежда. Тя е богата на мазнини, а повърхността е пълна с микроорганизми.

Експертът потвърди преобладаващото мнение за наличието на колаген в пилешката кожа – „строителният материал“ за ставите, костите и косата, но уточни, че има твърде малко от него, за да бъде от полза.

В трътката и белите дробове също има много бактерии и паразити, включително устойчиви на топлинна обработка. Пилешките глави са по-малко вредни, но в тях почти няма хранителни вещества.

Прави впечатление, че подобни препоръки, но от малко по-различна гледна точка, бяха направени и от гастроентероложката Инна Мазко. Тя посъветва да се яде само бяло месо, защото в другото се натрупват хормони и антибиотици, използвани при отглеждането на пилетата, пише Zdrave.to.