Илияна Йотова: Опитът на управляващите за промяна на българската Конституция беше гавра

Беше направен един много нелеп опит, това може би е много меко определение, да бъде вкаран проект за нова Конституция. Този опит получи не само съответното отношение на българското общество, но и на международните ни партньори – най-вече на Венецианската комисия. Аз не се притеснявам да нарека този опит гавра с българската Конституция.

Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„Не мога да нарека по друг начин проект, който се пише на коляно. Нито една юридическа общност не си позволи лукса да застане зад него, даже определени известни юристи в нашето общество. Това е документ, в който човешките права са най-отзад. Това е едната страна на въпроса. Втората е, че ние се надяваме, че след едни добри, прозрачни и честни избори – това, за което се правиха всички тези консултации повече от 13 месеца, ще има стабилно мнозинство, стабилно Народно събрание и правителство, които ще могат да проведат разумни, достоверни и резултатни дискусии за промяна в българската Конституция, в нашия основен закон“, каза още тя, цитирана от „Фокус“.

Winbet – на един клик разстояние! (18+)

Илияна Йотова обясни, че ще стигне времето, което остава от мандата на президента, за да се реализират идеите му за нова Конституция.

Вицепрезидентът посочи, че след широко обществено обсъждане е станало ясно, че българите не харесват начина, по който се управлява държавата.

„Хората определено не харесват начина, по който живеем. Те не харесват начина, по който се управлява българската държава. Те искат много по-значимо участие във взимането на решения по важните въпроси, които предопределят общото ни бъдеше. Обществото не харесва това, че във всички класации, не само в рамките на ЕС, но и сред нашите съседи, все сме на последните места – и по отношение на бедността, и по отношение на това, че в България има най-много млади хора, които нито работят, нито учат, по отношение на неравенствата, на ниската ни компютърна и интернет грамотност. Всичко онези факти, които са написани в един документ на държавата за прогнозата за развитието ни до 2030 година“, каза още Илияна Йотова.

Тя посочи, че хората искат промяна и апелира с гласа си да я направят.

„Президентът каза датата за избори, оттук нататък в ход са политическите партии. Техните послания трябва да чуем. Трябва да чуем какво предлагат, за да се смени именно този политически модел, заради който хората бяха и са на улицата вече почти 200 дни“, каза още вицепрезидентът.