Има връзка между корупцията и справянето с вируса. България отново е в дъното на ЕС

Страната ни е подобрила представянето си с 3 пункта от 2012 г.

Държавите с най-ниско ниво на корупция са с най-добри позиции в реакцията на здравните и икономическите предизвикателства, свързани с пандемията от новия коронавирус. До този извод стига годишният доклад на неправителствената организация „Прозрачност без граници“ (Transparency International) за миналата година, предаде БТА, цитирайки AP.

Изследването на базираната в Берлин НПО, което оценява усещането за корупция в държавния сектор според експерти и представители на бизнеса, прави заключението, че държави, които са с добро представяне, са инвестирали повече в здравеопазването. Такива страни са по-способни да осигурят всеобщо здравеопазване и е по-малко вероятно да нарушават демократичните норми, отбелязва „Прозрачност без граници“.

COVID-19 не е просто здравна и икономическа криза. Това е корупционна криза, която в момента не успяваме да овладеем, посочи ръководителката на тази НПО Делия Ферейра Рубио. България е на 69-о място в класацията и събира 44 точки. Същия резултат имат Румъния и Унгария.

България е подобрила представянето си с 3 пункта от 2012 г., посочва докладът. В раздела за Западна Европа и Европейския съюз докладът отчита значително подобрение в представянето на Австрия (76), Естония (75), Италия (53) и Гърция (50). Значително влошаване се наблюдава при Унгария (44), Малта (53) и Полша (56). В доклада се подчертава, че най-лошо класираните държави от ЕС са Румъния, Унгария и България – с по 44 точки.