Ким Чен Ун има „подарък“ за новия американски президент

Малцина ще съжаляват за излизането на американския президент Доналд Тръмп от Белия дом, но на лидера на КНДР Ким Чен Ун определено ще му липсва, коментират в редакцията на германския национален ежедневник Die Welt.

В крайна сметка той му позволи да прави каквото си иска. При него Северна Корея мина в първа лига сред ядрените сили. И сега лидерът на Пхенян има подарък за встъпването в длъжност на новия държавен глава на САЩ Джо Байдън – оръжейна програма, достойна за суперсила, пише агенция „Фокус“.

Ким Чен Ун и Доналд Тръмп подписаха декларации с красиви думи за „Корейски полуостров без ядрено оръжие“. Без да им мигне окото, първоначално представителите на КНДР се отказаха от тестове и изпълнение на нови проекти, но след това просто продължиха да се въоръжават. През 2017 г. Тръмп написа в социалната мрежа Туитър, че Северна Корея никога няма да има междуконтинентална ракета. Днес Ким Чен Ун има три такива прототипа, единият от които по-мощен от другите, както и подобрена ядрена бомба и може би дори водородна бомба. „Към края на ерата на Тръмп Ким стана несравнимо по-силен във военно отношение, отколкото когато Доналд Тръмп положи клетва“, подчертава вестникът.

Сега „прекрасните времена“ свършиха и Ким Чен Ун обобщи изминалия период на конгреса на своята партия. Той заяви, че Америка остава „главният враг“ на страната му, „независимо кой управлява там“, и обяви, че има подарък за встъпването в длъжност на новия президент на САЩ Джо Байдън, а именно програма за оръжия, достойна за държава-суперсила.

Става дума за разработването на балистична ракета с множество бойни глави с обсег на действие 15 хиляди километра, както и хиперзвукови ракети – с каквито разполагат само САЩ, Китай, Русия и Индия, разузнавателен спътник, тактическо ядрено оръжие и бойни безпилотни летателни апарати. Подготовката за изпълнението на тези проекти започна по време на президентството на Тръмп, отбелязва вестникът. В залата, където се провеждаше партийният конгрес, бе окачен портрет на севернокорейския лидер, на който той е изобразен в униформата на маршал. Ким Чен Ун се държи така, сякаш е достигнал „военна зрялост“ – и това е вярно, заключава Die Welt.

Подобни статии

Румънският премиер уволни след скандал министъра на здравеопазването

Румънският премиер Флорин Къцу отстрани от длъжност министъра на здравеопазването Влад...

Още в катергорията

Румънският премиер уволни след скандал министъра на здравеопазването

Румънският премиер Флорин Къцу отстрани от длъжност министъра на...

Байдън ще направи първото си обръщение пред Конгреса на 28 април

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси...

Байдън изтегля US войниците от Афганистан до 11 септември, говори с Путин

Президентът Джо Байдън ще изтегли до 11 септември всички...