Корнелия Нинова: Въпросът за честността на вота е държавнически и ние имаме съмнения, защото тези избори ще ги правят ГЕРБ

Въпросът за честността на вота е държавнически и ние имаме съмнения, защото тези избори ще ги правят ГЕРБ. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „Лице в лице“ по бТВ. Според нея всички трябва да се обединят за честността на изборите.

„Въпросът е държавнически и се отнася до държавността. Вие знаете, че има недоверие у мнозинството български граждани към политическата класа, към институциите, което ги делегитимира. Това е държавнически въпрос. С тези срещи, които правим, искаме да върнем на хората в институциите и доверието в изборния процес.

„Малкото участници в изборния процес правят тези, които са избрани недостатъчно тежки като политически представители. Те нямат достатъчно легитимност“, коментира още тя. Според нея във време на криза трябва да имаш голяма подкрепа.

Тя изтъкна, че има много примери за нечестен вот. „Ако конкретно ме питате. Да, има такива съмнения, защото тези избори ще ги правят ГЕРБ. Същите тези, чиитао представители носиха чували с бюлетини, вие сте заснемали как инструктират как да се гласуват“, посочи още Нинова.

Winbet – на един клик разстояние! (18+)

Корнелия Нинова заяви, че решението на този въпрос аз омаловажаване на намаляване на силата на купения и корпоративния вот е масовото гласуване и високата активност. „Гласувайте без страх, свободно“, обяви още Нинова.

Тя призова хората да не се поддават на внушенията, че да се гласува, е опасно и на внушенията, че вотът е предрешен.

„Визия за България“ е актуална, защото са важни принципите в нея, че моделът на управление трябва да се промени

Корнелия Нинова определи схемите за подпомагане като схеми на думи.

„Завършихме 2020 г. с близо 400 хил. нови безработни. Само от началото на януари 10-15 хил. нови. Следователно трябва да мислим и за мен важните въпроси на деня, не толкова датата на изборите. Има дата, ще има зибори. Важн ое какво след това. Голямата тревога е, че нито една политическа партия досега не е слоила програма на масата. Ние сложихме. Знаем какви са проблемите“, каза още Нинова.

Тя изтъкна, че това е документът „Визия за България“.

Според нея документът е актуален, защото кризата е доказала необходимостта от реформи, които БСП са записали преди три години.

„Кризата доказа ли, че здравният ни модел не може да съществува по този начин? Актуално ли е, болниците да не се търговски дружества? Второ, необходим ли е все още един учебник за един клас в цялата страна на децата. Кризата показа, че са необходими високи технологии. Добре, а какво учат децата. Ние искаме един учебник в един клас и неговото съдържание да е ангажимент на държавата. Доказа ли кризата, че е необхидима реформа в социалната система. Например пенсионната“, допълни още Корнелия Нинова.
Тя попита още дали последните наводнения не показаха ли необходимостта от промяна в управлението на ВиК сектора.

Нямаме колебание за кандидатурата на Румен Радев за президент, но тази тема не сме я отваряли и обсъждали в партията

Корнелия Нинова коментира отношенията си с президента Румен Радев. „Мисля, че няма нужда аз тук да правя такива декларации след срещата ни в президентството, където и двете страни заявихме пред всички български граждани, че няма война между БСП и президентската институция и между мен и президента Радев. Що се отнася до втората част – дали БСП го издига за втори мандат, ще го решаваме след парламентарните избори.

На въпрос дали има колебание, Нинова отговори: Не, нямаме колебание. Просто тази тема не сме я отваряли, обсъждали в партията. Мисля, че всички ние и президента сме такова мнение“, допълни още лидерът на БСП.

Според нея не е естествено да се обсъжда тази тема в момента. „Нито предстоят президентски избори, нито предстоят номинации, нито в нашата партия, нито в някоя друга – да сте чули да се номинира президент“, попита още тя.

Източник: Агенция „Фокус“