Кънчо Стойчев: Доверието на българите в изборите е подкопано

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.

Да отваряме Изборния кодекс и да внасяме радикални промени, няма време за това, но и така още веднъж ще се удари легитимността на вота. Това ми се струва дори опасно, коментира Димитър Ганев от „Тренд“

„Обявената от президента дата е напълно очаквана. Ключово обаче за тези избори е легитимността на резултатите“. Това каза пред БНР политологът Кънчо Стойчев от „Галъп“.

Димитър Ганев от „Тренд“ коментира, че към изборите трябва да има доверие:

„На пистата загряват партии и институции, които отсега искат да атакуват легитимността. Вотът с машините е огромно предизвикателство, защото нямаме такъв опит. Да отваряме Изборния кодекс и да внасяме радикални промени, няма време за това, но и така още веднъж ще се удари легитимността на вота. Това ми се струва дори опасно“.

В предаването „Нещо повече“ Ганев допълни:

„Когато българите са решили да сменят власт, няма значение кой организира изборите, те са казвали – искаме да свалим Станишев или Борисов, искаме да качим Румен Радев за президент, а не Цецка Цачева… Пандемичната ситуация също ще доведе до ниска избирателна активност“.

Според Стойчев, смята че доверието на българите в изборите е подкопано:

„За да повишим възможността повече българи да повярват на процеса, трябва да се даде възможност броенето и отчитането на резултатите да се записва с видео… Управляващите и парламентът трябва да направят всичко необходимо, за да убедят гражданите, че изборите няма да се фалшифицират“.

Най-четени

ОЩЕ В КАТЕГОРИЯТА

Последни новини