Кънчо Стойчев: Доверието на българите в изборите е подкопано

Да отваряме Изборния кодекс и да внасяме радикални промени, няма време за това, но и така още веднъж ще се удари легитимността на вота. Това ми се струва дори опасно, коментира Димитър Ганев от „Тренд“

„Обявената от президента дата е напълно очаквана. Ключово обаче за тези избори е легитимността на резултатите“. Това каза пред БНР политологът Кънчо Стойчев от „Галъп“.

Димитър Ганев от „Тренд“ коментира, че към изборите трябва да има доверие:

„На пистата загряват партии и институции, които отсега искат да атакуват легитимността. Вотът с машините е огромно предизвикателство, защото нямаме такъв опит. Да отваряме Изборния кодекс и да внасяме радикални промени, няма време за това, но и така още веднъж ще се удари легитимността на вота. Това ми се струва дори опасно“.

В предаването „Нещо повече“ Ганев допълни:

„Когато българите са решили да сменят власт, няма значение кой организира изборите, те са казвали – искаме да свалим Станишев или Борисов, искаме да качим Румен Радев за президент, а не Цецка Цачева… Пандемичната ситуация също ще доведе до ниска избирателна активност“.

Според Стойчев, смята че доверието на българите в изборите е подкопано:

„За да повишим възможността повече българи да повярват на процеса, трябва да се даде възможност броенето и отчитането на резултатите да се записва с видео… Управляващите и парламентът трябва да направят всичко необходимо, за да убедят гражданите, че изборите няма да се фалшифицират“.

Подобни статии

Готвят ни за война, политиците си броят маските

“Видяхме безхаберие, което може да ни струва скъпо” Безхаберие в НС. Готвят ни...

Още в катергорията

Готвят ни за война, политиците си броят маските

“Видяхме безхаберие, което може да ни струва скъпо” Безхаберие в...

Д-р Александър Симидчиев: Няма да съм кандидат за премиер

"Трябвa дa имaмe eлeктрoннo здрaвeoпaзвaнe", заяви прeдceдaтeлят нa здрaвнaтa...