Министърът на вътрешната сигурност на САЩ подаде оставка

Изпълняващият длъжността министър на вътрешната сигурност на САЩ Чад Улф подаде оставка, съобщи Франс прес. Министърът обяви решението си, считано от понеделник в полунощ, в писмо до служителите на министерството.

„С тъга предприемам тази стъпка, защото имах намерението да служа до края на това правителство“, пише Чад Улф. Той уточнява, че подава оставка заради „неотдавнашни събития“, но не посочва конкретно щурмуването на Капитолия от привърженици на президента Доналд Тръмп миналата седмица, което той в сряда окачестви като „трагично“ и „отвратително“.

Министрите на транспорта и на образованието подадоха оставка миналата седмица, осъждайки насилието в Капитолия, припомня агенцията.

Чад Улф изпълняваше длъжността министър на вътрешната сигурност от ноември 2019 година. В края на август м.г. Тръмп официално го назначи на поста, но Сенатът не го потвърди, както се изисква от Конституцията. На 3 януари Тръмп отново предложи кандидатурата му, но я оттегли на 6 януари, няколко часа след като Улф разкритикува нахлуването в Капитолия и призова президента решително да осъди действията на участниците в размириците.

След оставката на Улф изпълняващ длъжността министър на вътрешната сигурност ще бъде ръководителят на Федералната агенция за извънредни ситуации Пит Гейнър.

Източник: БТА

Подобни статии

ООН: 16 милиона украинци се нуждаят от хуманитарна помощ

По предварителни оценки в Украйна от началото на войната са убити...

Още в катергорията

ООН: 16 милиона украинци се нуждаят от хуманитарна помощ

По предварителни оценки в Украйна от началото на войната...

Лиз Тръс: Трябва да научим уроците си от Украйна и да защитим Тайван

Великобритания трябва да продължи да изгражда търговски връзки с...

Вучич: Искат да прогонят сърбите от Косово

Последните решения на Прищина са взети с цел да...