Министър Ангелов: Мерките ни са дали резултат и вървим по правилния път

“България продължава да поддържа изключително добри показатели в сравнение с другите страни”, обяви той

Мерките ни са дали резултат и вървим по правилния път. България е на 27 място в ЕС по заболеваемост и на 6-о място на Балканския полуостров. Нивото на смъртност в страната е 11,5 на 100 000, което ни отрежда 11-о място в ЕС. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов по време на брифинг в МС на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

„6524 са излекувани за последната седмица. От тази седмица правим антигенни тестове на българските учители. Това, което държа да кажа по отношение на мерките, България продължава да поддържа изключително добри показатели в сравнение с другите страни“, добави той.

„За последните 24 часа са направени 13 279 тестa – положителните са 4,5% от тестваните. Хоспитализираните пациенти са 2865 – 265, от които са в интензивно отделение. Доказаните случаи на новия коронавирус у нас са общо 217 014 – активните случаи са 26 448. Починалите за денонощие са 28. С тях общият брой на жертвите вече е 8 944. Излекувани от COVID-19 са 627 за последното денонощие, с което общият брой вече достига 181 622“, добави още здравният министър.

„Това показват данните по заболяемост в страната, въпреки че страната ни е с едни от най-либералните мерки, категоричен е проф. Ангелов. – Това показва, че умело ръководим пандемията на територията на страната и постигаме изключително добър резултат, въпреки приемливите и не толкова строги мерки в сравнение на ЕС.“

Проф. Венцислав Мутафчийски разкри, че според 9-степенната скалата, по която се определят мерките, най-опасни са баровете, след това ресторанти и фитнеси. „Ресторанти с външни помещения имат индекс на опасност 3. Футболните мачове са в средата между 6 и 7. Почти не остана футболист, който да не е бил заразен – това е пряко доказателство“, каза шефът на ВМА.

кадър: NOVA