МРРБ предоставя още 129 млн. лева за борба с разпространението на COVID-19

През м. г. МРРБ пренасочи 40,4 млн. лв. ОПРР към Министерството на здравеопазването за осигуряване на най-необходимото медицинско оборудване и консумативи за борба с коронавируса в страната, се напомня в прессъобщението

Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/ ще предостави 129,3 млн. лв. чрез Оперативна програма „Региони в растеж“ /ОПРР/ за борба с разпространението на COVID-19 в страната и за създаване на устойчивост на здравната система при работа в условия на пандемични кризи, съобщиха от министерството.

Средствата се осигуряват от общия финансов ресурс, определен за България, по новия инструмент на ЕС – REACT-EU, като за целта в ОПРР се създава нова Приоритетна ос – 9 „Подкрепа за здравната система за справяне с кризи“. Решението е било взето на онлайн заседание на Комитета за наблюдение на оперативната програма, председателствано от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган Деница Николова.

Със средствата ще се финансират проекти на Министерството на здравеопазването, което като бенефициент ще работи в партньорство с общините или общинските лечебни заведения за прилагането на адекватни мерки в условията на извънредна епидемична обстановка. Сред проектите, които ще се подкрепят са разкриване на сектори за лечение на коронавирус с нужното медицинско и болнично оборудване. „Целта ни е да постигнем цялостно и пълно модернизиране на звената за лечение на пациентите с COVID-19“, е посочила зам.-министър Николова.

По новата приоритетна ос ще се финансират и мерки за повишаване на капацитета на центровете за трансфузионна хематология в София и Варна за диагностика на COVID-19. Освен тестове за коронавирус в двата центъра ще се доставят уреди за извличане на кръвна плазма, която се ползва за лечение на заболели от вируса.

През м. г. МРРБ пренасочи 40,4 млн. лв. ОПРР към Министерството на здравеопазването за осигуряване на най-необходимото медицинско оборудване и консумативи за борба с коронавируса в страната, се напомня в прессъобщението.

На заседанието зам.-министър Николова е представила и информация за напредъка и актуалното състояние на ОПРР. Към днешна дата програмата е изпълнена на 97.4 на сто, договорени са проекти за над 100 процента от общия бюджет, който е 3,1 млрд. лв., 62 на сто са разплатените средства, а потвърдените и изплатени средства от страна на ЕК са 43 на сто. Само за м. г. в условията на пандемия са сключени 126 договора за 400 млн. лв. „Програмата се изпълнява с ускорени темпове, няма никакви рискове от загуба на средства или неизпълнение на договорите“, е посочила зам.-министър Николова. Въведено е и изцяло електронно обслужване от страна на Управляващия орган, което максимално улеснява бенефициентите.

Заместник-началникът на отдела за България, Хърватия и Словения в Европейската комисия Рейчъл Бюмонт е приветствал добрия напредък на ОПРР и е посочил, че няма риск от неизпълнение на дейностите по нея, както и някакви заплахи или проблеми, свързани с работата й.

Подобни статии

Радев: Ще връча мандата за съставяне на правителство, когато партиите гарантират резултат

Президентът участва в церемонията по връчване на дипломите на курсантите от...

Още в катергорията