Нинова: Затворените фирми да не плащат данък „Сгради“ и такса „Смет“

Затворените фирми да не плащат данък „Сгради“ и такса „Смет“.Такава идея лансира лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция на „Позитано“ 20

Лидерът на БСП предложи спешни мерки за защита на родното производство в ковид кризата.

Социалистите предлагат да се отвори държавният резерв и да се освободят стоки за пазара. А след това резервът да се попълни със стоки на български производители.

Правителството задълбочава кризата във всички посоки, вместо да я решава, е изводът, който направи лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Обсъждахме на Изпълнителното бюро доста въпроси, но искам да се спрем на една тема. С действията си и решението си правителството на Борисов задълбочава кризата, вместо да я решава и то във всички посоки. По отношение на здравната криза не се справиха. Припомням, че имаше период, в който бяхме на първо място по смъртност в Европа. Ваксинационната кампания очевидно не върви“, каза Нинова в началото на пресконференцията на „Позитано“ 20.

„Предлагахме, спешни краткосрочни и дългосрочни мерки. Имахме свой алтернативен план за икономиката“, напомни Нинова.

По думите й още не е стартирала кампанията за малките предприятия. „Това означава почти година закъснение от първата криза. Докато в Европа се взеха мерки от правителства и държавници още на втората седмица. 30 % от малките фирми вече са фалирали. Много фирми, които продължават да работят отчитат намаляване на оборотите си с до 50 %. Какъв е ефектът от това? Една тема, която е изключително важна за нашата партия, а мисля и за всички. Завършихме 2020 г. с 400 хил. нови безработни“, обясни Нинова.

Корнелия Нинова обърна внимание, че задълженията по кредитите на домакинствата 6.6 % на годишна база.

източник: Епицентър