Плевнелиев: Бурята, която предстои ще реши дали България ще влезе в еврозоната, дали Радев ще има втори мандат и дали Борисов няма да има нов мандат

„С Кристалина Георгиева обсъдихме ситуацията в много държави. България се е справила сравнително добре. Ние българите имаме ниско доверие в институциите като цяло“, заяви бившият държавен глава

Държавният глава постоянно повтаря как ще измете мутрите. Същевременно, тези които създадоха мутрите, агентите на ДС , са в президентството. Те са шефове на Стратегическия му съвет. Агентът на ДС по прякор „Майстора“ постави под съмнение датата на изборите. Точно за г-н Александър Маринов говоря. Това заяви Росен Плевнелиев, президент (2012 – 2017) тази сутрин по БТВ.

На един държавен глава не му отива да каже нещо и след това да се отметне. Когато Радев посочи дата 28 март – шефът на неговия стратегически съвет я отмени“, поясни Плевнелиев.

„Тази буря, която предстои, ще реши всичко – дали България ще влезе в еврозоната или не – дали Радев ще има втори мандат, дали Борисов няма да има нов мандат, ще видим тежък сблъсък в България. Едно нещо е повече от ясно – от една страна е хубаво да има консултации. Но това са първите – 4 години той не си отвори вратите за никой и за нищо.

„Като държавен глава винаги съм правел консултации. Дори за Волен Сидеров, вратата не е била затваряна за него. Ние сме в непредсказуема среда, не можем да кажем как ще се развие вирусът през март. Но от друга гледна точка като че ли е повече от ясно с оглед на това, че идват повече ваксини, с оглед на машинното гласуване. Струва ми се, че може да се избере една средна дата – между март и май, може би април“, каза той.

„Голямата игра ще се случи през април и май. Популистите винаги са подкрепяли БСП и ДПС. Президентът Радев ще бъде не само първият президент популист, но и първият, който няма да влезе в конфликт с вицепрезидента си. Това е защото г-жа Йотова държи ключът към президенството на Радев. Той отива в избраното от народа НС по време на протестите. Останаха само собствените му поддръжници от БСП и той каза: „Управляващите са отвън. Той взриви собствената си политическа партия“, каза още той.

С Кристалина Георгиева обсъдихме ситуацията в много държави. България се е справила сравнително добре. Ние българите имаме ниско доверие в институциите като цяло. Това каза пред bTV.

„Всеки трябва да работи за доверие. Колко министри се смениха, колко идеи. Преди години за здравната система се даваха един млрд. лева, сега се дават 6. Трябва електронно досие, електронна здравна карта. Това е крайно време да бъде направено. В държавата ни не всички реформи се случват, както очакваме“, каза още той.

„С Кристалина Георгиева установихме, че България е водила консервативна политика с мисъл за бъдещето. По отношение на здравната реформа има проблем. Поне половината от държавите в света паднаха много по-тежко от нас в тази криза. Нямаме поводи за всичко да се самонаказваме – нито сме най-корумпирани, нито сме най-бедни, това лошо самочувствие ни пречи. Трябва да даваме решения. Устойчивите решения са институционални“, добави Плевнелиев.

На въпрос как оценява справянето с кризата той отговори: Бих сложил оценка 5.

„На 13 декември 2017 г. аз трябваше да бъда в Белия дом, но отказах категорично да връча награда на президента Тръмп. Обама беше човек на принципи, Тръмп е човек на интереси. Президентът Радев и всички популисти имат интереси, но нямат ценности. Радев говори за върховенство на закона, но не го спазва. Нека избираме хората, които надграждат институциите. Последните 3 избори, организирани от ГЕРБ, не бяха оспорени от никого. Популистите нямат интерес от нищо друго, освен от кризи, те знаят как да се заиграят с проблемите на хората, но не знаят как да ги решат дългосрочно“, каза още Плевнелиев.

Подобни статии

Още в катергорията

Борисов: Ще предложа друг министър-председател

"Не е редно като Радев да разделям нацията и...

Олигарх реди правителство на Слави Трифонов

Олигарх, доскоро смятан за особено близък до ГЕРБ, Борисов...