Полицията откри 60 души на луксозна вечеря в столичен хотел

БНТ

Общо шест заведения в София са работили нерегламентирано в събота, установи СДВР

Присъствието на близо 60 души в ресторант „Панорамата“ на столичния хотел „Маринела“ е било установено при акция на полицията късно снощи. Общо шест заведения в столицата са работили в нарушение на протвидоепидемичните мерки в съботната вечер, съобщиха от СДВР.

При проверката в хотела е установено, че се провежда луксозно празненство с участието на десетки гости, сред които известни модели и адвокати, предава БНР. Никой от присъстващите не бил отседнал в хотела, но по непотвърдена информация част от тях са се опитали да попълнят набързо декларации, че спят в него, за да избегнат санкции.

Според свидетели униформените са нахлули в ресторанта на 19-я етаж малко след 22:00 ч. Според действащите в момента противоепидемични мерки ресторантите към хотели могат да работят най-късно до 22:00 ч., и то само за гости на хотела.

Пред bTV клиент обясни, че тъкмо си плащал сметката, когато инспекторите влезли в заведението. Той твърди, че е гост на хотела, и не разбира защо е бил задържан за проверка. Управителят на ресторанта Христо Йорданов пък обясни, че не е имало организирано мероприятие, а клиентите на различни маси не се познават.

„Тази ми е 50-ата година в този занаят. За пръв път ми се случва подобно нещо и мисля, че повече няма да работя“, допълни той.

Полицията състави актове на присъстващите, а РЗИ глоби фирмата, управляваща ресторанта, както и трима служители за неправилно носене на маски. „Нарушена е заповед на министъра на здравеопазване – след 22:00 ч. заведението не може да работи, независимо дали с гости на ресторанта, на хотела, на София или на Република България“, отсече главен инспектор Ина Балабанова от РЗИ-София.

Актът на физическите лица е от 300 до 1000 лв., а за собствениците глобата достига 2000 лв. Според източници на bTV провереният ресторант не е под ръководството на хотела, а е нает от частно лице. Предния ден за същите нарушения в Пловдив бяха наложени глоби на десетки души, присъствали на нелегални партита в две заведения.