Поради страх от US санкции норвежка компания отказа да издаде сертификат за „Северен поток 2“

DNV GL е партньор във вече работещия газопровод „Северен поток“ и в строящата се втора тръба

Норвежката компания Det Norske Veritas GL отказа да издаде сертификат за съответствие на газопровода „Северен поток 2“, съобщава руската РБК, цитирана от news.bg.

Уточнява се, че причина за това са наложените санкции върху компаниите, участващи в проекта. DNV GL ще прекрати всички дейности по проверка на тръбопроводната система на „Северен поток 2“ и няма да ги възобнови докато санкциите са в сила, се казва в изявление на норвежката компания.

DNV GL е партньор във вече работещия газопровод „Северен поток“ и в строящия се „Северен потока 2“.

В края на ноември DNV GL съобщи, че заради предприетите от САЩ санкции няма да може да предоставя услуги по тестване и проверка на оборудването,което се използва от на корабите, полагащи тръбите на „Северен поток 2“. Тогава компанията уточни, че не става дума за отказ газопроводът да бъде сертифициран, когато бъде завършен.

Инспекцията и сертифицирането на газопровода са задължителни за финалния датски участък, чието строителство още не е започнало.

Руският кораб „Фортуна“, който заедно с други руски плавателни съдове трябваше да започне изграждането на датската секция в средата на януари 2021 г., според съобщение на Датската морска агенция от края на декември. Дължината на участъка е около 127 километра. Към момента са построени над 90% от трасето.

Припомняме, с приетия от американския Сенат бюджет за отбрана, бяха одобрени нови санкции срещу компаниите, свързани с изграждането на „Северен поток 2“, включително тези, които не са преки участници в полагането на тръбите.

Подобни статии

Ваксинираните в Германия ще имат повече свободи

Въпреки уверенията на Меркел, че няма да има задължителни ваксинации, Германия...

Още в катергорията

Ваксинираните в Германия ще имат повече свободи

Въпреки уверенията на Меркел, че няма да има задължителни...

Големи горещини очаква Гърция

Гърция очаква високи температури през следващите дни, съобщи Катимерини. Очакват...