Правителството дава още 100 млн. лв. за самолетите F-16

Кабинетът е решил да закупи от САЩ и наземни терминали, чиято стойност не се посочва

Правителството отпусна още 100 млн. лв. във връзка със сделката за закупуване на новите изтребители F-16 Block 70. Средствата се отпускат по бюджета на министерството на отбраната с цел да се изгради интегрирана система и инфраструктура за усвояване, експлоатация и осигуряване за новите самолети, които България закупи от Lockheed Martin през 2019 г. за 2.1 млрд. лв.

Подобна сума, отново за подобряване на инфраструктурата за изтребителите, правителството отпусна и миналата година. Очаква се машините да пристигнат през 2024 г., като дотогава инфраструктурата за тях трябва да бъде готова. Според контракта доставката на новите самолети обаче може да се проточи до 2027 г.

Правителството е решило и да закупи от САЩ наземни терминали от мултифункционална система за обмен на информация (MIDS) за българските Военновъздушни сили. За да влезе в сила договорът, трябва да бъде ратифициран от парламента. От пресслужбата на правителството става ясно, че още през октомври военното министерство е получило Писмо за предлагане и приемане на оферта (Letter of Offer and Acceptance (LOA) за поръчката им.

Правителството одобри и Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България, според която разходите за отбрана, трябва да достигнат 2% от БВП до 2024 г. и впоследствие да се поддържат на това, или на по-високо ниво, ако икономическото състояние на страната позволява.