Президентски избори в Португалия в разгара на пандемията

Португалските избиратели, оказали се до голяма степен затворници в домовете си поради строгия локдаун, наложен заради пандемията от COVID-19, трябва да се явят пред урните днес, за да изберат нов президент. Но мнозина от тях се страхуват, че това може още повече да повиши броя на заразените, поради което се очаква слаба избирателна активност, предаде Ройтерс.

Тази страна с 10-милионно население, която прекара доста по-леко първата вълна на пандемията в сравнение с други страни, сега има най-висока средна седмична заболеваемост и брой на смъртни случаи на милион жители.

Почти две трети от избирателите са на мнение, че изборите трябваше да бъдат отложени, показа социологическо проучване от миналата седмица. Отлагането на вота обаче би изисквало промяна в конституцията на страната, което според официални лица не е възможно при такова кратко предизвестие. Въпреки това налице е повсеместна критика на решението изборите за церемониалния (до голяма степен) президентски пост все пак да се проведат.

Политологът Жоао Кансела каза, че е могло поне гласуването да се проведе в няколко дни, за да се избегнат струпвания на много хора пред избирателните секции. Гласуването е единствена причина, по която на хората се разрешава да излязат от домовете си, освен да отидат на работа при сегашните правила на националния локдаун.

Социолозите очакват рекорден брой неявили се да гласуват, макар че са сформирани доброволни екипи в защитно облекло, които да събират бюлетини с подвижни урни по домовете на около 13 000 души, карантинирани в страната, и при наличието на 250 000 регистрирани за ранно гласуване, за да избягнат опашките пред урните.

„Сега се изправяме пред двоен риск: висок брой негласували, и това, че тези, които все пак решат да гласуват, ще излязат извън домовете си“, каза опозиционният лидер Руи Риу.
Социологическите анкети сочат, че сегашният президент Марселу Ребелу де Соуза от десноцентристката Социалдемократическа партия лесно ще бъде преизбран. Кандидатката на левицата Ана Гомеш се очаква да бъде втора с около 14 процента от гласовете, а лидерът на крайнодясната партия „ЧЕГА“ (Стига, достатъчно!) Андре Вентура – трети с между 10 и 12,5 процента.

Източник: БТА