Продават бронираният Мерцедес на Тодор Живков

На пазара за автомобили втора ръка бе пусната невероятна лимузина – Mercedes-Benz S-Class (W126), която навремето е возела Първия секретар на ЦК на БКП другаря Тодор Живков, установи репортер на Lupa.bg.

Обявата за колата се появи в международна страница за продажба на редки машини из Европа, а до нас достигна чрез колегите от AutoBild. Синият луксозен седан е произведен през 1983 година и е от версията 500 SEL.

До 2019 година колата остава в гаражите на НСО, което означава, че състоянието й най-вероятно е доста добро. В обявата се казва, че има някои външни забележки, но като цяло автомобилът е в прекрасно технически здраве.

Пробегът на бронираната лимузина в момента е 258 729 километра. Бронировката идва директно от завода, като това е един от общо 1465 екземпляра, произведени в историята.

Обявената към момента цена е 12 000 евро. Най-вероятно бившият служебен автомобил на Тодор Живков се намира все още в България, но продавачът казва, че може да я достави до всяка точка на света.

Под капака се крие 5.0-литров V8 двигател, чиято мощност в това изпълнение е 240 или 231 к.с. Теглото на автомобила е 2800 килограма.

Смята се, че освен Тодор Живков, и други важни партийни и държавни кадри са били возени в луксозния седан. За съжаление не знаем до кога S-класата е била на служба в НСО (преди това УБО) и кога е била свалена от регистрация.