Проф. Ангелов на среща с РЗИ-тата, готвят ваксинацията на учителите и хората в социалните домове

Данните показват, че в училищата има повече скептицизъм относно ваксините отколкото готовност

Министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов ще посети днес няколко Регионални здравни инспекции (РЗИ). Той ще разговаря с експертите от Разград, Търговище, Шумен, Варна, Добрич и Силистра. С тях ще бъде обсъден ваксинационният план. Разговорите ще се фокусират и върху настоящето разпространение на COVID-19 у нас.

В срещата ще участват и регионалните директори на образованието и социалното подпомагане. Както е известно след медицинските специалисти, трябва да започне ваксинацията в социалните домове и учителите. Данните обаче показват, че в училищата има повече скептицизъм относно ваксините отколкото готовност. В момента се правят тестове за наличие на антитела.

Начало на ваксинацията у нас бе дадено от здравния министър проф. Костадин Ангелов по Нова година. Той се ваксинира в „Света Анна“. След него това направи и епископ Тихон. Началникът на Националния оперативен щаб и директор на ВМА ген.-майор, проф. Д-р Венцислав Мутафчийски и директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов бяха също сред първите ваксинирани. Целта беше да се покаже на обществото, че няма нищо нередно във ваксините. Вече мина и реимунизацията с ваксината на Пфайзер-Бионтех. У нас има и ваксинирани с Модерна. Най-много ваксини България е поръчала от АстраЗенека, за която обаче още няма одобрение от Европейската агенция по лекарствата. Стана ясно, че компанията не може да осигури доставката, която първоначално е била договорена за Европа.