Проф. Ангелов: Там, където свършва информацията, започва страхът

„Отчитаме изключително добра тенденция от наложените мерки“, добави здравният министър

Там, където свършва информацията започва страхът. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов по време на редовния брифинг.

Наблюдаваме повишен ръст на желаещите медици във фазите на ваксиниране, каза още той.

„Както обещахме днес, започваме да даваме по-детайлна информация за ситуацията.Мое убеждение е, че там, където свършва информацията, започва страхът.

Благодарение на този стремеж на здравните власти да дават една пълна и правдива информация, се създаде едно особено доверие. Изказвам благодарностите си на всички лекари и медици така, че българските граждани да бъдат информирани. Това доверие доведе до няколко важни резултата – наблюдаваме повишен ръст на желаещите медици във фазите на ваксиниране“, започна здравният министър.

„С 2077 са намалели пробите от предходния ден. 535 са новите случаи, което прави 7,01%. От новите, с PCR тестове са диагностицирани 341 лица, 194 с бързи антигенни тестове. 348 са настанените в интензивни структури. 143 642 е общият брой на изликуване. 70 души са починалите, 72 г. е средната възраст на починалите. 150 човека на 100 000 население за последните 14 дни.

Отчитаме изключително добра тенденция от наложените мерки. Заетостта на интензивните легла е 44%, а на болничните – 32%“, съобщи данни и цифри проф. Ангелов.

Към днешна дата 9045 са заразените медици от началото, 2716 са на домашно лечение, 117 са на болнично лечение, а 6115 се излекуваните.

Доц. Ангел Кунчев отчете, че в момента сме на 27-о място в ЕС и на 6-о на Балканския полуостров по заболеваемост. Той благодари на гражданите, които стриктно са спазвали наложените мерки.

Висока остава заболеваемостта във Враца, Варна и Кюстендил, докато в Разград, Кърджали, Търговище, Благоевград и Пазарджик, тя е на обратния полюс.

Най-тежка в Европа е ситуацията във Великобритания и Чехия, съобщи доц. Кунчев.

Според ген. Мутафчийски това най-вероятно се дължи на новия щам, открит на Острова. „С над 30% има увеличение от пролетта, въпреки, че мерките са много по-строги. Това е обезпокояващ факт, който не бива да се пропуска“, допълни той.

„Трябва да бъдем много внимателни и по никакъв начин не трябва да се отслабва бдителността на всеки един гражданин, да се носят маски, дезинфекция, да се избягват масовите събирания и контакти, които биха могли да бъдат избегнати“, призова ген. Мутафчийски.

„Колкото по-близо стоим един до друг и си помагаме, толкова по-скоро пандемията ще остане един лош спомен“, подкрепи го проф. Ангелов. Той благодари на всички граждани, които са се вслушали в здравните експерти и са спазвали наложените мерки.

„Много неща се изговориха за изборите. Мисля, че политиците трябва малко да спрат да експонират. Ако ние не спрем да мислим за изборите, хората ще ни забравят, не трябва така да се мисли. Изборите ще дойдат, но без да мислим за здравето на хората, ще трябва да избираме нов народ, а не да провеждаме изборите.

В България ваксините са доброволни и ние не знаем колко от тези хора ще се ваксинират. Според здравните експерти, трябва да наложим ваксините в мобилните секции.

Различни политици се опитват да прокарат една мисъл, че нямаме достатъчно ваксини. Това категорично не е вярно. Държавата е осигурила достатъчно количества за всички български граждани. Всеки, който желае да бъде ваксиниран, държавата е осигурила ваксини.

Много моля, всеки политик да си даде ясен отговор пред себе си – въпросът с пандемията, с ваксините, не е въпрос, който трябва да се политизира. Трябва да спечелим доверието на хората. За последните 30 г. се нагледахме на политици, които обещават да решат проблемите на хората или на група от хора.

Дойде време, в което трябва да решим проблемите на всеки един български граждани. Един мой приятел се шегува, че почти всичко вече е обещано, само търсим кой да го изпълни. Доверие се печели с ясни резултати и ясен пример, доверието се заслужава, а не се иска“, заяви проф. Ангелов.

По повод скандала с ваксинирането на общински съветници в Сандански, министърът заяви: „Проверката приключи, докладът пристигна вчера вечерта при мен“. Стана ясно, че е ваксинирано и лице от семейството на директора на болницата в града. Имало възможност останалите ваксини да бъдат преразпределени за други медицински лица, а не да се поставят на външни лица.

„Считам, че изпълнителният директор на болницата, не е спазил ваксинационният план, не е осъществил достатъчно добра координация. Лечебното заведение е общинско и министърът на здравеопазването няма правомощия там“, завърши проф. Ангелов. И коментира, че ако той е бил принципал на болницата в Сандански, то още днес управителят е щял да бъде освободен от длъжност.

Здравният министрър тръгва на обиколко по РЗИ-тата в страната, за да се запознае на място по начина, по който се провежда ваксинирането, днес ще посети област Велико Търново.

„Началото на февруари е много далече. Следващата седмица това, което ще бъде факт, то ще стане факт още утре с моя заповед, ще бъде възстановяване на практическото образование на тези практики, които не могат да се проведат в електронна среда.

По отношение на други мерки, които обсъждахме, ще бъде възстановяването на плановият прием и плановата оперативна дейност. Задължително ще изискване безплатен антигенен тест за настаняване в болничното заведение“, коментира проф. Ангелов.

Според него още е много рано да се говори за т.нар. ваксинационен паспорт. Стана ясно, че от две седмици се работи с „Информационно обслужване“, за да може ваксинираните да разполагат с тази информация в електронен вариант на мобилния си телефон. Той ще бъде снабден и с QR-код.

21% приблизително пък са учителите, които към момента са заявили желанието си да бъдат ваксинирани, съобщи министъра.

„Нещата са ясни – двете ваксини в момента, в който дойдоха, цялата информация се качи на страницата на министерството на здраевопазването. Нещо повече – изключително важно е, че уеб-базираното приложение в сайта за COVID вече работи и там качваме ежедневно всяка една новина в света, то е насочено към българските медици, за да могат да отговарят на въпросите на българските граждани“, обясни здравният министър.

Той още веднъж заяви, че целта на ваксините е да достигне до 70% от населението, за да може да се стигне до широкотиражирания колективен имунитет. Освен това почти половината от лекарите и сестрите в болниците желаели да се ваксинират.

Доц. Кунчев допълни, че няма нов щам на вируса, а имало изменение в неговата структура.

Относно руската ваксина „Спутник“ V шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов обясни, че препаратите задължително трябва да преминат през централизирана процедура. Държавите-членки не могат самостоятелно да стартират такава процедура.

Водят се научни консултации по желание на руската страна за тяхната ваксина, също така се водят и консултации с китайския производител на ваксината „Синовак“, но всичко е на много ранен етап, каза още Кирилов.

При нас никога не е имало информация за българската ваксина, отбеляза проф. Ангелов.

Подобни статии

Синдикалист: 1500 лв. са нужни на един човек, за да живее нормално

1500 лева заплата е необходима на един човек, за да може...

Още в катергорията

Синдикалист: 1500 лв. са нужни на един човек, за да живее нормално

1500 лева заплата е необходима на един човек, за...

Парите за зимно почистване на София са привършили през септември

Парите си разпределят фирми на братя Домусчиеви, на Румен...

Сачева: Ще подкрепим вдигането на минималната работна заплата

Ще подкрепим вдигането на минималната работна заплата, както и...