Проф. Румен Гечев: Кодексът за социално осигуряване за 18 млрд. лв. се внася на пожар и се претупва

Гечев подчерта, че Комисията за финансов надзор казва, че се дават неправомерни права за свободно разпореждане с активите на частните пенсионни фондове

Кодексът за социално осигуряване за 18 млрд. лв. се внася на пожар и се претупва. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Румен Гечев по време на дебата по Кодекса за социално осигуряване, предаде Агенция „Фокус“. Той обяви, че БСП са против да бъдат защитавани интересите на частните пенсионни фондове. Проф. Гечев обяви, че ПГ на „БСП за България“ няма да бъде гумен печат на този законопроект.

„Искам да подчертая в самото начало, че в момента обсъждаме на първо четене законопроект, който касае 17 млрд. и 400 млн. лв., от които зависи стабилността на финансовата система, а от друга бъдещето на пенсионерите и техните пенсии. Поради тази причина ние изразяваме пълно недоумение защо продължава практика на сега управляващите да вкарват проектозакони за 18 млрд. лв. последните секунди преди изборите“, каза още проф. Румен Гечев.

Той обърна внимание, че този проектозакон е влязъл в комисията по бюджет и финанси онзи ден след обяд. „Вчера беше гледан в комисията при положение, че Комисията за финансов надзор ни предлага мотиви и нови текстове в размер на почти 34-35 страници, при положение, че самия закон е 24 страници. Става дума за сложни формули, компенсации на пенсионери, за цени на финансови инструменти, за валутни и левови рискове и това решение трябваше да се вземе за няколко часа. Изумително е, че решение за 18 млрд. лв. се взима, където Бюджетна комисия е второстепенна“, допълни още народният представител.

Проф. Румен Гечев подчерта, че Комисията за финансов надзор казва, че се дават неправомерни права за свободно разпореждане с активите на частните пенсионни фондове.

„Уважаеми колеги, възниква въпросът ние сега на първо четене какво ще одобряваме. Проектът, който е внесло МТСП и или проекта на Комисията за регулиране. Кой точно проект ще защитаваме днес. Тук става дума за различни подходи за балансиране на интересите между обществото и частните пенсионни фондове“, уточни още проф. Гечев.