Проф. Чорбанов: Европа тотално се провали с ваксинационната програма срещу COVID-19

Дали да не се обърнем с горчива усмивка към Унгария и Сърбия, които започнаха внос на други ваксини – руската и китайската. Какво да кажем за друга наша съседна страна – Турция, която имунизира по 200 000 души на ден с китайската ваксина, каза той

Аз бях твърдо убеден евроинтеграционен човек, но напоследък се чувствам нещо като евроскептик. Европа тотално се провали, тъй като влезе в една ситуация, която граничи със скандалната. Европа инвестира големи средства за развитието на някои от ваксините, получи обещание да получи голяма част от тези ваксини и в крайна сметка частните компании, които ги произвеждат не ги доставят, защото Европа се е споразумяла на много ниски цени, но други държави предложиха много по-високи.

Съответно тези компании са частни компании и си търсят интереса. Тези компании преференциално доставят на други страни и Европа е много възмутена от това нещо, сочи с пръст. Аз забелязвам, че частните компании са изкючително стреснати, дори отказват да разговарят с някои от европейските лидери. Нашите здравни власти може да имат цялото желание да направят масова имунизация, но ако ги няма ваксините в страната няма как да стане. Това коментира директорът на Департамента по Имунология към Института по Микробиология на БАН проф. д-р Андрей Чорбанов в ефира на Дарик Радио.

„Израел са обещали март месец да имат 100% имунизирани хора. Това ще е изключително добър тест, би следвало след такава масова имунизация да няма вирусоносители. Би следвало да очакваме, че тази страна ще е оазис и нагледен пример за ефикасност на ваксините. От доста време казвам, че нито една от фармацевтичните фирми не е член на „Ордена на спасението“ и няма желание да работи за едни дълбоко хуманитарни мисии. Това са частни компании, за които водещо е интересът. Мен ме учудва, че европейските лидери се учудват на това“, коментира проф. Чорбанов.

„Дали пък не трябва да се обърнем с горчива усмивка към две наши съседни държави – Унгария и Сърбия, които започнаха внос на други ваксини – руската и китайската. Те ще напреднат доста повече с тези ваксинационни програми, които са си заложили. Какво да кажем за друга наша съседна страна – Турция, която имунизира по 200 000 души на ден с китайската ваксина“, каза още той.