Първан Симеонов: Страната ни се справя с пандемията, но хората ще го осъзнаят след години

По думите му за разлика от първия етап, във втория обществото не бе мобилизирано, а мерките предизвикваха противоречиви мнения

Страната ни се справя с пандемията, но хората ще го осъзнаят след години. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ Първан Симеонов, изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл“.

По думите му за разлика от първия етап, във втория обществото не бе мобилизирано, а мерките предизвикваха противоречиви мнения.

Това доведе до очакваните проблеми и висока смъртност, обясни той. Сега нещата изглеждат доста по-добре, каза социологът и добави, че тенденцията на вируса се е пречупила по естествен път още в средата на ноември. Паниката не е надделяла. 84% от хората са се събирали с други хора по време на празниците, наблюдава се нетърпеливост към социализация, каза още социологът.

„Нещо повече, през празниците имаше усещане за прекомерен спад, което притъпява сегашното усещане за спад. Мнозина ще кажат, че сега такъв няма, но според мен той не е спрял, а просто през празниците е бил прекомерен. Сега нещата се връщат към нормалното темпо на спадане. Знаете, че през празниците най-вероятно не е имало кой знае колко активна регистрация на случаи и смърт, както си личи. В момента нещата в България изглеждат по-добре. Страната ни и сега се справя, но нека изчакаме цялостния ефект, който ще е ясен след години. Притеснява ме липсата на темпо при ваксинирането, но дано и за това бъда опроверган с времето“, каза той.

Според Първан Симеонов обществото отдавна очаква смекчаване на противоепидемични мерки. Обещаното отваряне на 21 декември бе подкрепено от обществото, но бе отложено, припомни той и коментира, че това, което спира обществения гняв, е намаляването на броя на заразените.

Мерките имат смисъл и България продължава да се справя по-добре от редица европейски държави, а българското общество се научи да живее с вируса, подчерта Първан Симеонов.

Подобни статии

Още в катергорията

Проф. Герджиков: Кирил Петков не е нарушил Конституцията

ГЕРБ станаха малко като прокажена партия, смята бившият служебен...

Адвокат Станислав Станев: Борисов, стига си подпирал ДБ!

Не знам как за толкова време и след толкова...