„Пътна полиция“ започва акция срещу пешеходците, пресичащи неправилно

За 5 дни от миналата седмица над 640 пешеходците са пресекли пътното платно. 100 водачи са отнели предимството на пресичащи на пешеходни пътеки

„Пътна полиция“ започва акция срещу пешеходците, пресичащи неправилно, стана ясно по време на брифинг на „Пътна полиция“ във връзка с нова специализирана полицейска операция, предаде  Агенция „Фокус“.

Операция е провокирана от анализа на данните за предходната отпреди 2 дни. Констатиран е висок брой пешеходци, които пресичат неправилно по пътното платно. Заради това от днес до 3 февруари стартира полицейска операция, насочена именно в констатиране и превенция по отношение на пешеходците, пресичащи неправилно, както и на водачите на МПС, които отнемат тяхното предимство. За 5 дни от миналата седмица са над 640 пешеходците, които са пресекли пътното платно на неправилното място. 100 водачи са отнели предимството на пешеходците, пресичащи на пешеходни пътеки.

Предната операция приключи преди няколко дни, като установените нарушения са над 26 000. 15 000 от тях са на територията на населените места, останалата част са по извънградските пътища. Над 1200 водачи са установени да шофират моторните превозни средства без да използват обезопасителни колани и системите за сигурност в тях. Над 130 водачи са били с употреба на алкохол, а 73 са шофирали под влиянието на наркотични вещества.

От 20 до 50 лв. ще бъде глобата за пешеходците, които пресичат неправилно. Това каза на брифинг гл. инспектор Николай Крушарски от отдел „Пътна полиция“ към ГД „Национална полиция“, предаде Агенция „Фокус“.

„Санкцията, която предвижда закона, е в зависимост от нарушението – от 20 до 50 лв. С 20 лв. се наказва пешеходец, който пресича на нерегламентирано място, а по-високата санкция ще му бъде наложена, ако той преминава през заграждения или мантинели, разположени на пътното платно. За водачите, които отнемат предимството на пешеходец, санкцията също е 50 лв.“, обясни гл. инспектор Крушарски.

По думите му за последните два дни тенденцията на загиналите и тежките пътни инциденти показват, че нямаме жертви на пътя.

„Това е добре и наистина водачите са си взели поука от препоръките, които отправяме към тях – да спазват необходимите ограничения на пътищата, да поддържат дистанция и да шофират с повишено внимание, предвид зимната обстановка“, добави той.