Решено: Карантинираните ще гласуват в подвижни секции

Карантинираните избиратели ще гласуват в подвижна секция, решиха депутатите на първо четене.

Предложението е заложено в промените в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. Законопроектът бе внесен съвместно от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ на 15 януари. С него се дава възможност на лицата под карантина да гласуват чрез подвижни избирателни кутии, предава „Епицентър“.

“За” гласуваха 128 депутати, “против” – 45, а 9 се въздържаха.

Предложението е на управляващите от ГЕРБ и Обединени патриоти, които искат хората в задължителна изолация и пациентите в COVID отделенията да упражнят правото си на глас чрез подвижни урни. Друга редакция в закона ще позволи и на гражданите с изтекли документи също да могат да гласуват.

На ЦИК се възлага не по-късно от 50 дни преди изборния ден да приеме правила за организацията и реда на изборите, така че да се гарантират животът и здравето на всички.

По време на обсъждането на промените в пленарната зала не липсваха и остри реплики.

Winbet – истинската тръпка от победата! (18+)

Красимир Ципов, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ каза, че ЦИК трябва да предприеме всички действия, за да гарантира избор , който да е съобразен с противоепидемичните мерки.

„ЦИК е органът, който се занимава цялостната организация на изборния процес, уважаеми народни представители. Няма как тя да бъде изключена от това, да определи рамката, в която трябва да бъдат произведени избори при възможните нормални условия в състояние на извънредна епидемична обстановка“, посочи Ципов, цитиран от БНР.

Депутатът от БСП Филип Попов заяви, че управляващите създават хаос, като внасят несвойствени задължения в Централната избирателна комисия.

„Няма как да се спазват изискванията на Изборния кодекс. Няма как да се спази представителността и от Централната избирателна комисия, и парламентарната при толкова партии в Народното събрание с трима представители. Отново ще има парламентарни сили, които няма да бъдат представени в тези секции. Как тези, които са карантинирани, ще докажат, че са карантинирани – в списъците, които РЗИ-тата водят просто са описани едни имена“.

Павел Шопов от „Атака“ беше на мнение, че промените трябва да бъдат направени в Изборния кодекс, а не в този закон:

„Много съмнително съм настроен по отношение на това дали ще има машинно гласуване изобщо. И ако се вкарат в Изборния кодекс, ще бъдат внесени решителни и недвусмислени мерки, да има машинно гласуване“.

ДПС подкрепят предложенията на ГЕРБ, заяви Хамид Хамид и призова за диалог:

„От друга страна, не можем да не се съобразим и с опасенията изразени и от колегите от БСП, и от становището в ЦИК и затова на Правна комисия заявихме, че ще внесем наши предложения, които да прецизират и да коригират тези предложения“.

От ДПС подкрепиха законопроекта на управляващите, но съобщиха, че ще внесат и свои поправки. „Предлагам да прецизираме текстовете“, коментира народният представител Хамид Хамид.

Проф. Станислав Станилов от „Обединени патриоти“ заяви, че изборите е трябвало да се проведат на по-късен етап, когато времето е позволявало прозорците в секциите да седят отворени. „Ще има ръст на заразените след изборите, а затова ще са виновни президентът и екипът му“, заяви депутатът от парламентарната трибуна.

Президентът Румен Радев насрочи парламентарните избори за 4 април.

От БСП не подкрепиха предложението. Депутатът Христо Гаджев от ГЕРБ попита: „Вие как предлагате да гласуват карантинираните? Винаги е имало хора под карантина, по една или друга причина. В Португалия ще има автомобилни подвижни секции за избирателите, които нямат възможност да отидат до урните.“

„Не използвайте телефоните си само, за да влизате в социалните мрежи“, обърна се депутатът от ГЕРБ към БСП.

„БСП лъже обществото, че иска висока избирателна активност, а в същото време иска да ограничи хората под карантина да гласуват“, добави Гаджев.