Русия и Турция с общ наблюдателен център

Русия и Турция откриха съвместен наблюдателен център за спазване на прекратяването на огъня в Нагорни Карабах. То беше договорено през 2020 г., припомни азербайджанското министерство на отбраната.

Центърът беше официално открит в Агдамския регион на Азербайджан. В него ще работят до 60 военнослужещи от Турция и Русия, предава „Факти“.

След месец и половина военни действия Азербайджан и Армения подписаха с посредничеството на Русия споразумение за прекратяване на огъня в Нагорни Карабах, който е международно признат за част от Азербайджан, но е преобладаващо населен от етнически арменци.

На 29 януари Турция заяви, че в центъра в Карабах ще работят един турски генерал и 38 войници. „В него ще събира, обобщава и проверява информация за спазването на режима на прекратяване на огъня и за действия, извършвани в нарушение на постигнатите договорености. Контролът ще се осъществява с помощта на безпилотни летателни апарати, а също така и с оценка на данни, получени от други източници“, заявиха от руското външно министерство.