Северна Македония: Преговорите с ЕС не бива да се превърнат в преговори с България

Разговорите за присъединяване към ЕС не би трябвало да се превърнат в преговори с България, заявява министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи в интервю за гръцкия вестник „Вима“, цитирано от БТА.

Той е добавил, че разговорите за превъзмогване на различията със София продължават, отбелязва в. „Нова Македония“.

Османи е изтъкнал, че европейската идея е вдъхновение за решаване на горчивите въпроси в региона, а Република Северна Македония представлява светъл пример. Не съществува силна Европа без силни Балкани. Стабилизацията на ЕС може и трябва да се осъществи заедно с европейската стабилизация на Балканите, заявил министърът.

„Независен весник“ съобщава, че вицепремиерът по европейските въпроси Никола Димитров и министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи днес ще бъдат на работно посещение в Брюксел, където ще осъществят среща с министъра на външните работи на Португалия Аугущу Сантуш Силва. В рамките на посещението са предвидени срещи с представители на институциите на ЕС, предвидени са срещи и с външни министри от страните-членки на ЕС.

Най-големите рискове, които може да донесе ветото на България в страната, са ненужно похабеното време и евроскептицизмът сред гражданите, но това е пътят и ние ще продължим с реформите, е заявил премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев, цитиран от „Слободен печат“.

Али Ахмети твърди, че спорът с България ще се реши тази пролет, пише в заглавие „Независен весник“. В интерес и на Вашингтон, и на Брюксел е да се реши този въпрос. През тези 20 години нито веднъж не съм бил разочарован от техните постъпки. Аз съм оптимист, че този проблем ще се реши още в ранна пролет, заявява Ахмети в предаваното „Политика“ на местната гостиварска телевизия ТВ „Глоби“. Според него решението ще дойде преди парламентарните избори в България.

Във връзка с очакванията от резултатите от преброяването в Република Северна Македония Али Ахмети е заявил, че албанците не може да бъдат по-малко от 25 процента, колкото са били през 2002 г. Той е посочил, че сред албанците в Република Северна Македония има по-голяма раждаемост през последните години.