СЗО: Твърде рано е да бъдат облекчавани противоепидемичните мерки в Европа

Едва малко над 3 процента от хората в региона са имали потвърдено заразяване с коронавируса

Директорът на Световната здравна организация за Европа Ханс Клуге заяви, че равнищата на предаване на Ковид-19 в Европа продължават да са прекалено високи и да поставят здравните услуги под сериозно напрежение. Затова по думите му е твърде рано да бъдат облекчавани противоепидемичните мерки, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

„Равнищата на предаване на заразата в Европа все още са твърде високи, което се отразява на здравните системи и поставя под напрежение здравните услуги, поради което е твърде рано за облекчаване“, заяви Клуге. „За да бъде потиснато предаването, са нужни непрекъснати и последователни усилия. Имайте предвид, че едва малко над 3 процента от хората в региона са имали потвърдено заразяване с коронавируса. Райони, които вече веднъж са били тежко засегнати, могат да бъдат засегнати отново“, предупреди той.

Клуге заяви, че общо 35 страни в Европа са задействали програми за ваксиниране и дотук са поставени 25 милиона дози ваксини.
„Тези ваксини показаха ефикасността и безопасността, на които всички ние се надявахме. Това колосално начинание ще намали бремето върху здравните ни системи и несъмнено ще спаси живота на много хора“, подчерта той.

По думите му запазващите се високи равнища на предаване и появяващите се нови разновидности на вируса правят неотложно ваксинирането на приоритетни групи, но той заяви, че темпът на производство и разпределение на ваксините засега не отговаря на очакванията.