След втория локдаун: Масово се продават или отдават под наем разработени бизнеси във Варна

Морската столица посрещна новата година с редица затворени търговски обекти

След втория частичен локдаун заради COVID епидемията във Варна масово се продават или отдават под наем разработени бизнеси. Десетки заведения затвориха врати, собствениците им продават цели бизнеси заедно с помещенията, съобщи „България он ер“.

Морската столица посрещна новата година с редица затворени търговски обекти. Вторият локдаун за тях доведе до масови фалити, а сайтовете за имоти се напълниха с обяви за наемодаване или продажба на обекти.

„Наемодателите в момента спасяват бизнеса. Много важно е всеки един хазяин да осъзнае това и да влезе в положението на бизнеса, за да оцелеят всички по веригата“, каза зам.-председателят на Съюза на заведенията – Варна Марин Сотиров.

На същото мнение са и брокерите, които са изненадани от ситуацията.

„Учуден съм как може изведнъж да излязат на пазара толкова заведения, защо няма търпение от страна на наемодателите, защо не предоговорят за наеми и няма никакъв гратисен период“, попита брокерът Валентин Пецов.

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

И тук започва спорът между двете страни, казва той. Наемателят няма нужните пари, а наемодателят не е решен на консенсус.

„И двете страни имат нужда от парични потоци. Собственикът на имота има нужда от пари, а от друга страна го е отдал под наем на юридическо лице, което пък задвижва бизнес. В него инвестира оборудване, персонал. Той също очаква паричен поток. И когато това спре за предприемача, губи и наемодателят“, категоричен е Пецов.

Голяма част от наемодателите са купили имота с кредити. За да ги погасят, сега те излизат от бизнеса, като директно продават имотите си.