Социалист от Пловдив: Отървахме се от стигмата “Гергов”!

Активистът на левицата разказа за състоянието на организацията в Пловдив

„Пловдивската организация на БСП боледува от 10 години. Има остро разцепление между пловдивската организация и малък кръг от хора на Гергов“, лаконичната диагноза постави социалистът от Града под тепетата Александър Константинов.

Според него показателен пример е, че от 1 020 човека 860 души са гласували Корнелия Нинова да бъде председател на БСП, а останалите 160 гласували за други кандидати.

Константинов разкри, че хората, които са около Гергов са материално мотивирани. „Всеки един от тях взима пари по някакъв начин чрез Гергов.

Например Нина Чавдарова, която се явява като говорител на групата на Гергов. Тя взима заплата веднъж като сътрудник в Градския съвет, и втори път като контрольор в една общинска болница. Там са общински съветници, които взимат заплати, там са и депутати, които взимат заплати“.

По БНР-Пловдив Александър Константинов обясни, че групата около Гергов е около стотина души, които са материално мотивирани и водят битка за своето финансово благополучие. “Срещу тях стои организация от 2 000 души, която е на друго мнение. Затова казах миналата година, че победата на Гергов е пирова. Защото не можеш да победиш хората, които са в партията по идейни съображения и не са материално зависими от партията”.

Активистът на левицата разказа още за състоянието на организацията в Пловдив като посочи: “Преди 3 месеца 400 социалисти застанахме с имената си в подписка срещу Георги Гергов. Ние се обърнахме към ръководството на партията и към Националния съвет. Ние не искаме пловдивската организация да бъде в такова състояние”.

Александър Константинов подчерта, че организацията в Пловдив е била 30 000 души и е събирала по 70 000 гласа на избори.

“Сега на три последователни избора БСП събира 10-12 000 гласа в Пловдив. Това е така, защото хората не харесват тясното ръководство – групичката, която стои около Гергов и е добре „нахранена“. Можеш да купиш 10-20-100 души, но не можеш да купиш 100 000”.

Пловдивският социалист припомни и че много хора са напуснали партията заради Гергов и сега много от тях са готови отново да се върнат в БСП, ако се махне тази материално мотивирана прослойка.

“2011 година, когато Георги Търновалийски се кандидатира за кмет на Пловдив беше безпартиен. След това стана член на БСП, за да стане депутат. Той никога не е бил избиран за водач на листата, винаги е бил назначаван, защото всички знаеха, че ако той трябва да се избере по демократичен начин, хората няма да гласуват за него”, разкри социалистът. Константинов посочи и че всички пловдивски социалисти, които са писали писма до Националния съвет са настоявали за подкрепа от централата: “Хора, ако вие не се намесите, Пловдив е провал с тези хора. Радваме се, че централното ръководство се намеси. Иначе щеше да се повтори това, което се случва вече три пъти подред. Не е ли срамота лидерът на градската организация Георги Гергов да бъде пети на местните изборите? С тези хора ли ще отидем пак на избори?“.

Константинов изрази надежда: „Надявам се без Гергов да имаме по-добри резултати. Хората не можеха да приемат, че такъв човек може да бъде начело на лява  партия. Сега ще бъдем освободени от тази стигма”.

Подобни статии

Още в катергорията