Стачка в лаборотарията на „Санофи“, която разработва ваксина срещу Covid-19

Синдикатите във френската фармацевтична компания „Санофи“ (Sanofi) организираха днес еднодневна стачка в лабораторията, в която се разработва ваксина срещу Covid-19 и на още няколко места. Протестът е срещу съкращенията, които компанията планира въпреки подема на инвестициите на фона на пандемията, предаде „Асошиейтед прес“.

Около 200 служители със синдикални знамена и мегафони се събраха пред входа на просторния научно-изследователски център в Марси-л’Етоал, Централна Франция. Те заявиха, че планираното закриване на стотици работни места в страната би могло да забави борбата с коронавирусната пандемия.

Компанията обяви миналата година, че планира да съкрати 1000 позиции във Франция за три години, за да повиши ефективността на организацията и да се приспособи към еволюцията на заетостта и „залозите от утрешния ден“. В днешно изявление „Санофи“ отбелязва, че ще разчита на доброволно напускане, без да коментира повече заради правила за поверителност на фона на продължаващите преговори с профсъюзите.

Синдикалните членове от „Санофи“ възнамеряват в събота да се присъединят и към по-широките демонстрации срещу съкращенията във Франция по време на пандемията.

Санофи, която е най-голямата френска фармацевтична компания и световен лидер в разработването на ваксини, е критикувана, че се бави с пускането на ваксината си срещу Covid-19. Миналия месец „Санофи“ и британският ѝ партньор „ГлаксоСмитКлайн“ (GlaxoSmithKline) обявиха, че потенциалната им ваксина няма да бъде готова до края на 2021 година, тъй като трябва да подобрят ефикасността ѝ при по-възрастните хора, припомня АП.

Източник: БНР