Теменужка Петкова: Честността на изборния процес е гарантирана

Честността на изборния процес е гарантирана. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в предаването „Лице в лице“ по бТВ.

„Не знам кога колегите от БСП са искрени. Дали когато призовават българските граждани към висока избирателна активност или когато се правят внушения по отношение на честността на изборния процес“, каза още Теменужка Петкова.

Тя използва ефира на телевизията да се обърне към избирателите и да ги призове да не се поддават на подобн ипровокации. Според нея някои хора се опитват да наложат психоза за изборния процес. „Както винаги, ще бъде честно. Това е гарантирано от законодателството. Няма по-голяма гаранция от това“, изтъкна още министърът.

Не е налице техническа пречка оборудването за АЕЦ „Белене“ да бъде използвано за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“, каза министърът на енергетиката.

По думите й предстои да бъде направен анализ, който включва правната рамка, както и финансово-икономически анализ по този въпрос. „Това решение е свързано с приемането на доклада на работната група, която беше назначена с моя заповед. Решеието е окончателно по отношение на това ,че оборудването, което ние притежаваме, няма техническа пречка да бъде използвано за 7-ми реактор на АЕЦ „Козлодуй“, заяви още еминистърът.

Winbet – победата е на върха на пръстите! (18+)

„На първо място трябва да кажем това, че както България, така и всяка една друга държава-членка на ЕС е изправена пред голямо предизвикателство с оглед на високите амбиции, които си поставяме по отношение постигане на климатична неутралност на ниво ЕС до 2050 г. Знаете, че това е голямо предизвикателство. То е свързано с това да гарантираме нашата енергийна сигурност. Това означава да търсим възможности, варианти България да има необходимите базови мощности, които да гарантират нейната енергийна сигурност и в същото време тези базови мощности да бъдат беземисионни“, заяви още Теменужка Петкова.

Министърът уточни, че през 2019 г. ВАС се е произнесъл с окончателно решение по отношение на ОВОС-а за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“. „В резултат на този положителен ОВОС Агенцията за ядрено регулиране през февруари 2020 одобри площадка номер 2 на АЕЦ „Козлодуй“. Презоктомври 2020 г. нашето правителство взе решение, на базата на което да се търси възможност в рамките на одобрения ОВОС и да се влезе в преговори са мерикански компании, така че да можем да диверсифицираме ядрените технологии, да се потърси възможност да бъде изграден и 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“, заяви още министърът.

Теменужка Петкова обясни, че след това е създадена работна група. „Това, което излезе като резултат от този техен анализ беше докладвано в рамките на заседанието на МС във вчерашния ден. Това, което показва анализа на експертите- чуждестранни и нашите, че в рамките на ОВОС-а са одобрени три технологии“, допълни още министърът. Тя пояси, че става въпрос за една американска, една руска и третата, която е за реакторите на АЕЦ „Белене“. „Те са тук, наша сабоственост, ние сме си ги платили“, коментира още министър Петкова.

Тя поясни, че Уестингхаус ще подкрепи реализацията на 7-ми блок с наличното оборудване. „Ще участва в реализацията на такъв един проект със системи за сигурност, които Уестингхаус може да предостави“, коментира още министърът на енергетиката.

Нашата цена на природния газ е една от най-ниските, заяви тя.

„Тече газ по „Балкански поток“. Ние не плащаме нищо, а получаваме приходи. Такива приходи ще получава България десетилетия напред. Ние просто транспортираме този газ до Сърбия“, допълни още министърът.

Министърът на енергетиката коментира и темата за сделката на „Еврохолд“ за ЧЕЗ.

„Правителството и Министерство на енергетиката конкретно нямат отношение към това каква е фирмата, какви са нейнитуе финансови и експертни възможности. По отношение на енергийната сигурност на страната Законът за енергетиката много ясно е посочил кои са компетентните органи в тази посока. КЕВР е органът, който преценява, съответно разрешава или не разрешава извършването на такъв тип сделки, при които се прехврълят повече от 20 % от акциите на съответното дружество. МЕ е предоставило своето становище. Обяснили сме, че решението е изцяло в копетентността на КЕВР“, заяви още министърът. По думите й Регулаторът е събрал необходимата информация.

„Отделно има други институции – КФН и КЗК“, допълни още министърът.