Турция се похвали с рекорден износ от $ 17,8 млрд. за декември

През декември Турция е регистрирала рекорден месечен износ на стойност 17,8 милиарда долара, съобщи турската министърка на търговията Рухсар Пекджан, цитирана от Анадолската агенция.

Пекджан посочи, че износът през декември е отбелязал растеж от 16 процента на годишна база. Тя изтъкна, че отчетеният износ през декември представлява исторически месечен рекорд.

Вносът през декември е бил на стойност 22, 4 милиарда долара, което представлява увеличение от 11,7 процента спрямо същия месец на предходната година.
Същевременно износът на Турция през 2020 г. е бил на стойност 169,5 милиарда долара, съобщи министър Пекджан, цитирайки предварителни данни.

Winbet – удвои тръпката от играта! (18+)

Тя изтъкна, че реализираният износ, въпреки сериозното икономическо свиване и намаляване на търсенето на експортните пазари на страната, особено в ЕС, в условията на пандемията, е успех за турските износители.

Пекджан посочи, че тази цифра надхвърля целта от 165,9 милиарда долара за износа през 2020 г., поставена в средносрочната икономическа програма на страната.

Министърката каза, че турският внос през 2020 г. е нараснал с 4,3 процента на годишна база и е достигнал 219,4 милиарада долара.

Източник: БТА

Подобни статии

Лeкaри в „Пирoгoв“ oпeрирaт 2-гoдишнoтo дeтe, удaрeнo oт боклукчийски камион

Кaмиoнът e прeминaл прeз тeлaтa им c прeднaтa лявa гумa, oбяcни...

Още в катергорията

ГЕРБ свиква Национално събрание през май

Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ свиква Национално събрание на партията. По време на форума,...

Нов медал за България на Европейското по вдигане на тежести

Божидар Андреев спечели бронзов медал в олимпийската категория до...