Чесънът носи полза непосредствено след неговото обелване или нарязване

Съдържащият се в него сероводород води до разширяване на стените на кръвоносните съдове

Чесънът носи полза, само когато се употребява непосредствено след неговото обелване или нарязване. Положителното му влияние върху сърдечно-съдовата система не се дължи на антиоксидантите (както се смяташе досега), а на сероводорода, който се образува при неговото разрязване или сдъвкване, твърдят учени от Изследователския център по сърдечно-съдови заболявания към университета на Кънектикът, цитирани от zdrаvе.bg.

“Оказва се, че пресният чесън влияе особено добре на кръвотока в аортата, както и за регулиране на кръвното налягане. Съдържащият се в него сероводород води до разширяване на стените на кръвоносните съдове и по този начин увеличава проходимостта им”, смятат специалистите.

Сероводородът притежава свойството да отпуска гладките мускули на стените на кръвоносните съдове, кaтo по този начин премахва спазмите, т.е. предпазва от инсулт и инфаркт. “Всяка термична обработка отнема целебните свойства на чесъна”, предупреждават американските учени. Резултатите от изследването са публикувани в авторитетното научно издание Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Подобни статии

Времето днес 21.01.2022

Днес, по преминаващия студен атмосферен фронт, на много места в Южна...

Още в катергорията

Времето днес 21.01.2022

Днес, по преминаващия студен атмосферен фронт, на много места...

Хороскоп за 21.01.2022

Овен Що се отнася до любовта, в живота Ви е...

Защо мозъкът ни предпочита вкусната пред здравословната храна?

Самоконтролът може да не е единственият фактор при избора...