Шарл Мишел: Разногласията между ЕС и САЩ няма да изчезнат при президента Байдън

Приоритетите за общи действия според него са борбата срещу изменението на климата, срещу разпространението на коронавируса, дигиталната трансформация, сигурността

Разногласията между Европейския съюз и САЩ няма да изчезнат при новия държавен глава Джо Байдън, но има шанс за изграждане на нови отношения. Това заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в хода на изказването си пред Европарламента в сряда, предава ТАСС.

„Имаме своите различия и те няма да изчезнат с вълна от вълшебна пръчка“, каза той.

Мишел посочи приоритетните области, в които ЕС и САЩ трябва да работят заедно след инаугурацията на Байдън. „Това е борбата срещу изменението на климата, борбата срещу разпространението на коронавируса, дигиталната трансформация, сигурността“, каза той.

В същото време председателят на Европейския съвет подчерта, че „Америка се е променила“. „Изглежда, че Америка се е променила и светът се е променил. И може да се наложи Европейският съюз да се промени. ЕС не трябва да иска от никого разрешение, за да взема собствените си решения“, каза той.

Изборите в САЩ се проведоха на 3 ноември миналата година. На 14 декември Избирателната колегия одобри резултатите от гласуването, според които Байдън ще стане новият държавен глава днес в 19 часа. Тръмп не призна поражение и се обърна към съдилища, за да поиска преброяване на гласовете в редица щати. Действията на адвокатите на Тръмп обаче не бяха успешни, техните искове бяха отхвърлени от съдилищата, включително от Върховния съд на САЩ. Сенатът и Камарата на представителите на Конгреса на 6 януари на съвместно заседание одобриха победата на Байдън.