21 януари – Международен ден на прегръдката

Всяка година на 21 януари света отбелязва един от най-необичайните празници – Международния ден на прегръдката. Той се е зародил в САЩ през 1986 и е известен като Национален ден на прегръщането.

Въпреки, че сега времената не са най-подходящите за този вид близост, нека ви разкажем за историята на празника. Датата 21 януари не е случайна, а е избрана от неговия инициатор – пастор Кевин Заборни, защото се пада между коледните и новогодишните празници и Свети Валентин, отбелязван на 14 февруари. Смята се, че около 21 януари хората се чувстват изчерпани след коледните празници и все още не са се заредили с необходимата енергия за Празника на влюбените. Според пастор Заборни на днешния ден хората имат нужда от прегръдка от техен близък или дори от непознат човек. Денят на прегръдката си има свой сайт – nationalhuggingday.com, създаден от пастор Заборни през 2004-та. В него всяка година се обявяват хората, спечелили признанието „Най-прегръщащи се“ през изминалите 12 месеца.

Winbet – удвои тръпката от играта! (18+)

Hug it out: 20 health benefits of hugging more often | Daily Sabah

Една легенда пък гласи, че по време на приятелска прегръдка хората обменят душевна топлина. Психолозите смятат, че хората, които искат да Ви прегърнат в обятията си – самите те желаят да изпитат чувството на сигурност, комфорт и любов. А прегръдките ни съпътстват през целия живот. Ние прегръщаме приятели и роднини по време на срещи, след раздяла, прегръщаме се помежду си за да изразим радост и благодарност един към друг.