46% от българите нямат намерение да се ваксинират, показва изследване на „Галъп“

Обществената тревога за вируса е овладяна. Колебание за ваксините

Продължаваща и интензивна работа ще е нужна за убеждаването на българите да се ваксинират – готовността не е ниска, но има и немалко колебание. След отминалата тежка коронавирусна есен, зимата засега като че ли е затвърдила спокойствието в обществото и не е надделяла паниката. Мерките са свършили работата си и хората явно чакат възможност за по-активен социален живот.

Това са изводите от нова вълна на бърз телефонен сондаж по въпросите на коронавируса, проведена между 6 и 8 януари сред 800 души в цялата страна.  

Ако готовността за ваксиниране се оцени по тристепенна скала – с положителна и отрицателна опция и с опция „колебая се, още не съм решил“, резултатите са следните: 30% имат твърдо намерение. 23% още не са решили, а 46% не възнамеряват. Има и малък брой затрудняващи се да определят. Този подход към темата показва, че делът готови да се ваксинират не е малък на фона на обичайните сравнително ниски нива на ваксиниране у нас. Делът обаче видимо варира и вероятно ще варира в зависимост от информационния поток. Личи необходимостта от добра комуникация на процеса на ваксиниране.

Дори и сега, десет месеца след първоначалната мобилизация на българите през март, останало е някакво усещане, че страната ни се справя по-добре на фона на други европейски страни. Вероятно, това е комплекс не само от усещането за ефективност на мерките, но и за тяхната либералност на фона на много други страни. 48% смятат така, а 43% са на обратното мнение. Останалите се колебаят. През март обаче общественото мнение беше много по-позитивно – почти единодушно. В почти същото съотношение – 48% на 42% са отговорите дали в крайна сметка Борисов се справя или не се справя. Явно, не е надделяла паника и намаляването на случаите от началото на зимата досега е довело до запазване на известно спокойствие.

84% от отговорилите са прекарали 31 декември за близки, приятели и т.н. – в компании до десет души. 11% са били сами, малцина са били повече от десет. А само 2% признават, че всъщност са били с повече от петнайсет души. По-скоро, мерките по отношение на частните събирания са били спазени. Запазва се обаче и афинитетът към социален живот – който за момента е в немалка степен възпрепятстван.

CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing); национална извадка (800 ефективни интервюта) за населението на възраст 18+ г. 06-08.1.2021 г. 1% се равнява на около 55 хил. души. Абсолютна максимална грешка  ±3.3 при 50% дялове.

източник: Галъп

Подобни статии

Още в катергорията