Euronews: Западните Балкани са обидени на Брюксел за ситуацията с ваксините срещу COVID-19

Alexandros Michailidis/Shutterstock

По време на пандемията Евросъюзът предостави на шест държави от региона безплатно медицинско оборудване и финансова помощ. И все пак те се чувстват оставени да се оправят сами във войната срещу COVID-19

Ваксинацията срещу коронавирус започна тази седмица и в Албания – със здравните работници. Първата партида от стотици дози са дарени на Тирана от анонимна държава-членка на Европейския съюз. Ваксинациите в Сърбия започнаха далеч по-рано. Този граничен регион на ЕС отчаяно иска да защити своите 20 милиона жители от инфекцията. Тирана се оплака в Брюксел, коментира Euronews, цитирана от Агенция „Фокус“.

„Ако погледнете как Европейският съюз ръководи този процес, можете да се убедите, че той е решил да мисли само за себе си. В същото време ЕС позволи на своите членове да договарят доставките на ваксини на двустранна основа със страни извън Общността“, цитира медията думите на албанския премиер Еди Рама.

Подобно на много други страни в света, Западните Балкани са решили да си партнират с глобалния механизъм за снабдяване с ваксини COVAX. Но никой не знае кога ще започне изпращането на препаратите.

Русия обеща на Сърбия 2 милиона дози от ваксината си „Спутник V“, а миналата седмица стана ясно, че в страната е започнала кампанията по масовото поставяне на препарата.

По време на пандемията Брюксел предостави на шест държави от региона безплатно медицинско оборудване и финансова помощ. И все пак те се чувстват оставени да се оправят сами във войната срещу COVID-19.

„Видяхме как различните страни отчаяно се опитват да направят всичко възможно, за да спасят своето население, следвайки принципа „всеки за себе си, само Бог за всички“. За съжаление ЕС се държи по същия начин, казвам това от първия ден. Това е не само неморално и политически неприемливо, но и нелогично“, продължава Рама.

Според румънския евродепутат Влад Георге, ЕС се справя добре със закупуването на ваксини и разпространението им сред своите членове. Но той трябва да направи повече, за да помогне на потенциалните кандидати и съседи за ЕС в този труден момент.

Албания също така обеща да дари на Косово малка част от ваксините, които получи от държава-членка на ЕС, пожелала анонимност. Самата тя ще получи 500 000 дози ваксина Pfizer през третата седмица на януари. Що се отнася до останалата част от Западните Балкани и някои други региони на света, те все още разчитат на COVAX.