Facebook и Twitter блокираха „готвача на Путин“ заради коментар за трансджендърите в US армията

Социалната мрежа Facebook и услугата за микроблогове Twitter са блокирали личните акаунти на руския предприемач и собственик на компанията „Конкорд“ Евгений Пригожин – известен като „Готвача на Путин“. Това съобщи в сряда пресслужбата на компанията на страницата си във „ВКонтакте“, предават ТАСС и Агенция „Фокус“.

„Пресслужбата на компанията „Конкорд“ информира, че Facebook и Twitter са блокирали личните акаунти на Евгений Викторович Пригожин, без да обясняват причините. Така социалните мрежи реагираха на публикуването на коментара на Евгений Викторович, че американският президент Джо Байдън е отменил забраната за служба в армията на трансджендъри, наложена от Доналд Тръмп“, се казва в съобщението.

Според пресслужбата на компанията, помощният център за социалните медии посочва, че решението за блокиране на акаунтите е окончателно и причините не се разкриват от съображения за сигурност.

„Това е ярък пример за това как Държавният департамент на САЩ блокира всякакви неугодни коментари“, цитират се в съобщението думите на Пригожин.

Liveuamap on Twitter: "Also worth to notice - "Concord Catering", firm of Evgeny Prigozhin. "Putin's cooker" 1/x… "Winbet – истинската тръпка от победата! (18+)

Досие

Евгений Пригожин се издига от скромен произход по времето на СССР до притежател на скъп ресторант в Санкт Петербург след промените.

Кетъринг групата „Конкорд“, която Пригожин създава, работи за Кремъл, спечелвайки на Пригожин прякора „готвача на Путин“.

Едно от най-известните изображения го показва в Кремъл през 2011 г., наведен над седналия Путин, докато му предлага ястие, руският лидер гледа назад с одобрителен поглед.

Докладите в руските медии го описват като милиардер с огромно състояние, изградено с държавни договори. Но истинският размер на богатството му не е известен.

Той е санкциониран от Вашингтон, който го обвини, че е участвал в намесата в президентските избори през 2016 г., по-специално чрез неговата интернет „фабрика за тролове“.

Пригожин отрече да е замесен и съди САЩ за 50 милиарда долара компенсация.

Той винаги е отричал връзки с наемническата група „Вагнер“, която отдавна е обвинявана в изпращане на бойци, които да обслужват интересите на Кремъл в Сирия, Либия и страни от Субсахарска Африка.

Пригожин бе необичайно активен след отравянето през август на Навални, който се разболя по време на полет в Сибир и след това бе прехвърлен за лечение в Германия.

Двамата никога не са криели враждата си, като антикорупционната група на Навални обвини фирма, която е работила с „Конкорд“, че сервира храна в училища, която е опасна за здравето на децата.

Пригожин съди Навални за клевета и съдът разпореди групата на опозиционера да плати обезщетение от над един милион евро. Заради иска му през септември миналата година съдебни изпълнители конфискуваха апартамента на Навални в Москва.