Kathimerini за отричащите COVID: Това е и моят живот, глупако!

„Това е истинска война и ние правим необходимото, за да се спасим и да защитим живота. Само че в този случай животът ни зависи не само от нашето собствено поведение, но и от това на другите“, подчертава авторът

Виждайки хора, които се тълпят по улици и обществени площади, и чувайки за хора, които се събират в домовете напук на ограниченията на коронавируса, няма как да не попитате колко глупави могат да бъдат някои хора. Това коментира гръцко-американският журналист Том Елис в електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini, цитиран от Агенция „Фокус“.

Дори ако се опитате да разберете хората, които се съмняват в ефективността на ваксината срещу Covid-19 или се страхуват от възможните странични ефекти (опасенията им се отчитат, но ние трябва да следваме инструкциите на учените, преобладаващото мнозинство от които подчертават взискателността на мерките за безопасност и масовата имунизация) не трябва да има абсолютно никакво разбиране или толерантност към безотговорното поведение на отричащите Covid. Те са неоправдани, глупави и опасни, не само за себе си, но, което е по-важно, за други хора, които вземат мерки за безопасност, носят маски и избират да останат у дома.

В края на краищата не е твърде много да помолим хората да останат вкъщи. Представете си, че трябваше да се приютим в приют, защото външният въздух беше замърсен. Ето какъв трябва да бъде отговорът ни на тази безпрецедентна ситуация. Това е война. Предупрежденията на учените са сирените, а домовете ни са бункерите.

Така че това е истинска война и ние правим необходимото, за да се спасим и да защитим живота. Само че в този случай животът ни зависи не само от нашето собствено поведение, но и от това на другите. А безотговорното поведение може да бъде престъпно. Можем да перефразираме известния лозунг на кампанията на Клинтън: „Това е и моят живот, глупако.“

Това явление не е изключително за Гърция, разбира се, и за да бъдем честни, гърците показаха по-голямо ниво на зрялост от много други народи по въпроса.

Само 40 процента от френското население иска да се ваксинира срещу коронавирус, според неотдавнашно проучване, проведено от Ipsos Global Advisor в партньорство със Световния икономически форум. Това поставя Франция зад други също изоставащи страни като Русия (43%) и Южна Африка (53%). Според анкетата най-желаещите да бъдат ваксинирани са китайците (80%), бразилците (78%), британците (77%) и американците (70%).

По-позитивно за изходящата година, трябва да приветстваме отговорното и зряло отношение на гръцките политически лидери при управлението на пандемията, както се вижда от техния консенсус по въпроса за ваксинацията.

Трябва да имаме предвид, че такова сериозно и отговорно отношение към пандемията и нейното управление за съжаление липсва на много правителства и партийни лидери в други страни, включително световната суперсила САЩ, обобщава авторът.

Подобни статии

Синдикалист: 1500 лв. са нужни на един човек, за да живее нормално

1500 лева заплата е необходима на един човек, за да може...

Още в катергорията

Синдикалист: 1500 лв. са нужни на един човек, за да живее нормално

1500 лева заплата е необходима на един човек, за...

КПКОНПИ и ДАНС погнаха кмета на Враца заради новите тролейбуси

Съвместен екип на антикорупционната комисия, МВР и ДАНС влязоха...

Убиха българин при стрелба в Дания

Българина на 17 години е бил убит при стрелба...