New York Times: Фалшивите съобщения за нов щам на Covid в САЩ идват от работната група на Белия дом

Новината за възможен нов вариант се появи за първи път в петък следобед по CNN и бързо се разпространи в други медии. В отговор на медийни запитвания за новия щам, CDC излезе с официално опровергаващо изявление

Според New York Times, съобщенията за силно заразен щам на Covid-19 в Съединените щати, публикувани в петък от множество информационни агенции, се основават на спекулативни изявления на д-р Дебора Бъркс (б.р.- на заглавната снимка) и са неточни, според няколко правителствени служители.

Погрешният доклад бе представен на среща, на която д-р Бъркс, член на работната Ковид група на Белия дом, представи графики на ескалиращите случаи в страната. Тя изказа мнение пред другите членове на работната група, че нов, по-трансмисивен щам с произход от САЩ, обяснява вълната заразени, както щамът във Великобритания обяснява новия пик там.

Нейната хипотеза стигна до седмичния доклад, изпратен до щатските губернаторите. „Този ​​пик през есента / зимата е почти два пъти по-голям от пиковете през пролетта и лятото. Това ускорение предполага, че може да има американски щам, който е еволюирал тук, в допълнение на варианта от Обединеното кралство, който вече се разпространява в нашите общности и може да бъде 50% по-трансмисивен “, пише в доклада. „Агресивни мерки трябва да бъдат използвани в отговор по-агресивния вирус.“

Служители от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) са се опитали да опровергаят спекулативните изявления, но опитите им са били неуспешни.  Учените от агенцията не са съгласни с оценката на д-р Бъркс, според длъжностно лице от CDC, пожелало анонимност. Самата д-р Бъркс не е открита за коментар.

Новината за възможен нов щам се появи за първи път в петък следобед по CNN  и бързо се разпространи в други медии. В отговор на медийни запитвания за варианта, CDC излезе с официално изявление, опровергаващо теорията.

„Изследователите от Центровете за контрол и превенция на заболяванията наблюдават всички нововъзникващи варианти на коронавируса, включително в 5700 проби, събрани през ноември и декември“, според Джейсън Макдоналд, говорител на агенцията.

„Към днешна дата нито изследователи, нито анализатори на CDC са видели появата на специфичен вариант в САЩ “, каза той.

Сред щамовете, циркулиращи в Щатите, е B.1.1.7, първоначално идентифициран във Великобритания, предизвикващ вълна и натоварване на болниците там. Щамът е забелязан в няколко щата, но CDC изчислява, че до момента той е причинител на по-малко от 0,5 на сто от случаите в страната.

Друг щам, по-малко циркулиращ в Съединените щати, е известен като B 1.346 и съдържа заличаване, което също присъства в B.1.1.7. „Но не наблюдавам нищо, което да индикира повишено предаване“, каза Майкъл Уробей, еволюционен биолог от Университета в Аризона, който е и откривател на този щам.

„Всички вируси се развиват и коронавирусът не се различава в това. Въз основа на научното разбиране за вирусите е много вероятно да има много щамове, които се развиват едновременно по целия свят“, каза Макдоналд от CDC. „Въпреки това може да отнеме седмици или месеци, за да се установи дали има конкретен вариант на вируса, причиняващ Ковид, който подхранва вълната в САЩ, подобно на вълната, наблюдавана в Обединеното кралство“, уточнява той.

Подобни статии

СЗО: Няма нито един починал от Омикрон

Ще са необходими няколко седмици, за да се получи пълна картина...

Още в катергорията

СЗО: Няма нито един починал от Омикрон

Ще са необходими няколко седмици, за да се получи...

Омикрон предизвиква лека инфекция при ваксинираните срещу Covid

Неваксинираните обаче може да са застрашени от хоспитализация при...

DW: Меркел си тръгва. Без суета и без нито един скандал

Не й достигнаха само две седмици, за да счупи...