Reuters: Демократите ще внесат в понеделник искане за импийчмънт на Тръмп

Демократите в Камарата на представителите на САЩ планират да представят искане за импийчмънт срещу действащия президент Доналд Тръмп в призив за отстраняването му от длъжност, съобщиха запознати източници на Reuters.

Според информациите, в понеделник ще бъдат внесени официални обвинения за неправомерно поведение, подготвени от конгресмените-демократи Дейвид Сицилин, Тед Лиу и Джейми Раскин след нахлуването в Капитолия на поддръжници на Тръмп.

Отдавна съм казал, че Тръмп е негоден за поста, заяви  избраният за президент на САЩ Джо Байдън. Той не зае позиция по инициативата на демократите конгресмени за втори импийчмънт на Тръмп и каза, че това е работа на Конгреса.

„На репутацията ни в целия свят бяха нанесени щети, защото действащият президент на САЩ поощрява бандитска групировка. Това не може да продължава и трябва незабавно да бъде разследвано и виновните да бъдат привлечени към отговорност”, заяви Байдън пред журналисти в Уилмингтън, щата Делауеър. Той също посочи необходимостта да се провери действията на полицията при завземане на Капитолия от полицията.

Според „Ройтерс“ предложението за безпрецедентния втори опит за отстраняване на президент в рамките на един мандат ще бъде внесено в понеделник.

Бившият вицепрезидент за пореден път използва много остри думи срещу атакувалите Капитолия в сряда, като ги нарече „престъпници“ и „местни терористи“.

По думите му фокусът на вицепрезидента Камала Харис и екипа им е колкото може по-бързо да поемат властта, да въведат ред, да се заемат с пандемията и икономиката и да опитат да успокоят страната.

Междувременно ръководството на Републиканската партия не подкрепя идеята за нов опит за импийчмънт на Тръмп.

Това се посочва в писмено изявление, разпространено в петък от лидера на републиканското малцинство в долната камара на законодателната власт Кевин Маккарти.

„Импийчмънтът на президента само 12 дни преди изтичането на мандата му само допълнително ще раздели страната ни“, се казва в документа.

Отделно Маккарти заяви и, че е установил диалог с избрания държавен глава Джо Байдън, чиято инаугурация ще се състои на 20 януари.

„Днес осъществих контакт с новоизбрания президент Байдън и планирам да разговарям с него за това как трябва да работим заедно, за да намалим напрежението и да обединим страната за решаване на проблемите на Америка“, каза Маккарти.

Призивите за импийчмънт на президента се разпространиха бързо в социалните медии – от конгресмени-демократи и коментатори до някои от републиканците.

Бившият директор на комуникациите на Белия дом при Тръмп Антъни Скарамучи е заявил пред Ройтерс, че Доналд Тръмп и избраните официални представители трябва да получат вот на недоверие и да бъдат отстранени от постовете.

„Те навредиха на нашия авторитет в международната общност и сега застрашават начина ни на живот“, казва той.

Джей Тимънс, президент и изпълнителен директор на Националната асоциация на индустриалците – една от големите американски бизнес организации – призова официалните власти да обмислят отстраняването на Тръмп от поста.
Според Тимънс Тръмп „предизвика насилие в опит да запази властта си и всеки избран лидер, който го защитава, нарушава клетвата си пред конституцията и отхвърля демокрацията в полза на анархията.

Вицепрезидентът Пенс, който беше евакуиран от Капитолия, трябва сериозно да обмисли да работи с правителството за прилагане на 25-ата поправка за запазване на демокрацията“.

Двайсет и петата поправка на конституцията на САЩ определя случаите, при които вицепрезидентът поема поста на президент.

Източник: Epicenter.bg

Подобни статии

ПП не пое протегнатата ръка на ДБ, ще се явява самостоятелно на изборите

„Продължаваме Промяната“ ще се яви самостоятелно на изборите на втори октомври,...

Още в катергорията

ПП не пое протегнатата ръка на ДБ, ще се явява самостоятелно на изборите

„Продължаваме Промяната“ ще се яви самостоятелно на изборите на...

Богомил Бонев: Вече е ясно, че ДБ отива под чертата!

Току що съобщиха първите резултати от изборите. ПП ще...

ТРАГЕДИЯ! Заместник на Надежда Йорданова откри арест с гайди и Клайдерман!

Зам.-правосъдният министър Емил Дечев отнесе подигравки заради гайди и...