The Economist: Светът не може да допусне Навални да бъде вкаран в затвора

В условията на демокрация борбата за власт включва избори, пререкания в медиите и от време на време метафорично забиване на нож в гърба. В Русия това е буквално въпрос на живот и смърт.

За да се противопостави на президента Владимир Путин са необходими не само харизма и ясна визия, но и физическа издръжливост и смелост. Алексей Навални притежава тези качества в изобилие, пише британското списание The Economist в материал, преведен от „Фокус“.

Ето какво гласи той:

„Кремъл усилено се опитва да го неутрализира. Прокурорите повдигнаха срещу него поредица измислени наказателни обвинения. Държавните пропагандисти ги усилиха и добавиха въображаеми клевети към цялата смес. Миналата година руските служби за сигурност използваха нервно-паралитично вещество при неуспешен опит да го убият.

Путин несъмнено се надяваше, че след всичко това Навални ще се уплаши и ще остане в чужбина. Вместо това, на 17 януари, пет месеца след като изпадна в кома и беше евакуиран с медицински полет в Германия с носилка, Навални се качи на нискотарифна авиокомпания, наречена „Победа“ , и отлетя обратно за Москва.

Той беше задържан на границата, откаран в полицейско управление и там подложен на съдебен процес в рамките на една минута. Обвинението е нарушаване на условно предсрочно освобождаване – докато лежеше в немска болница, той не успя да се регистрира в полицейско управление в Русия. Той беше признат за виновен, разбира се, и осъден на 30 дни лишаване от свобода.

Winbet – на един клик разстояние! (18+)

Той очаква втори процес, насрочен за 2 февруари, който може да го остави в затвора за три години и половина и вероятно за много по-дълго. И все пак той измъчва своя мъчител.

На 19 януари той пусна двучасов филм за тайния дворец на Путин на турския бряг на Черно море, разположен в имение, 39 пъти по-голямо от Монако, с подземна пързалка за хокей на лед, казино и салон за наргиле с червено кадифе и пилон за танци.

Това е купено с „най-големия подкуп в историята“, твърди екипът на Навални. (Кремъл отрича, че дворецът е на Путин.)

За по-малко от ден видеото събра 20 милиона гледания в YouTube.

Обвинението срещу Навални доведе Русия до нов връх на беззаконието. В стаята, където беше съден, имаше дори картина на стената на главата на тайната полиция на Сталин.

Насилието, разгърнато от Кремъл срещу неговите опоненти, представлява заплаха не само за Навални, но и за обикновените руснаци. Клептокрацията и репресивният режим не могат да се променят и им трябва нов субстрат, за да запазят властта си.

Какво ще се случи след това зависи до голяма степен от това как реагират населението и елитът.

Националният протест, организиран от Навални на 23 януари, преди новия му процес, ще бъде критичен тест. Беззаконна Русия е заплаха и за външния свят. Репресиите у дома рядко са изолирани от агресията в чужбина, както Путин нееднократно показва.

Арестът на Навални, който беше третиран като личен гост на Ангела Меркел, докато той беше в Германия, е шамар за германския канцлер и Запада.

Това също така представлява предизвикателство за постъпващата администрация на президента Джо Байдън, който за разлика от своя предшественик вижда Русия на Путин като една от най-големите заплахи за американската сигурност. Новоназначеният съветник по националната сигурност на Байдън, Джейк Съливан, даде правилния тон, като отправи остро формулирано искане за освобождаването на Навални в рамките на часове след ареста му. Но думите не са достатъчни.

Байдън трябва да оглави коалиция, за да се пребори с руската корупция и нейните западни активисти. Тя трябва да наложи лични санкции не само срещу приближените на Путин и лицата, отговорни за отравянето и затварянето на Навални, но и върху много по-големия брой корумпирани служители и политици, които са изпрали или похарчили незаконно придобитото си богатство на Запад през последните две десетилетия на управлението на Путин.

Алексей Навални рискува свободата и живота си, за да се изправи срещу брутален, извратен режим. Путин може да командва армия, служби за сигурност и ядрен арсенал. Но той все още се страхува от истината. Смелостта на Навални плени световното въображение и постави Кремъл в положение на отбрана. Той заслужава подкрепа. Това, което става с него, има значение не само за Русия – огромна, талантлива държава, пленена от хищни бивши агенти – но и за света.“