Администрацията на Байдън планира екстрадиция на Асандж

Привържениците на Асандж настояват администрацията на Байдън да отмени обвиненията срещу него през първите 100 дни в Белия дом на Байдън

Администрацията на президента Джо Байдън планира да продължи да опитва да екстрадира основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж от Обединеното кралство в Съединените щати, за да се изправи срещу обвинения за хакерство и конспирация, заяви Министерството на правосъдието на САЩ, съобщава Reuters, цитирано от epicenter.bg.

Британски съд отказа екстрадиция на Джулиан Асандж в САЩ. Говорителят на Министерството на правосъдието Марк Раймонди във вторник заяви, че правителството на САЩ ще продължи да оспорва решението на британски съдия от миналия месец, че Асандж не трябва да бъде екстрадиран в САЩ заради риск да се самоубие.

В решение от 4 януари съдията Ванеса Барайцер коментира, че психическото състояние на Асандж не позволява екстрадирането му в Съединените американски щати.

Британският съдия определи петък като краен срок за САЩ да обжалват нейното решение, забраняващо екстрадицията на Асандж.

Раймонди каза, че САЩ ще оспорят решението на Барайцер.

WikiLeaks предизвика гнева на правителството на САЩ, след като публикува хиляди страници на някога секретни доклади и документи, генерирани от американски военни и разузнавателни агенции, включително подробни описания на хакерските възможности на ЦРУ.

Winbet – победата е емоция! (18+)

WikiLeaks също публикува имейли, хакнати от кампанията на демократа Хилари Клинтън през 2016 г. и ключов съветник, което според Клинтън и някои от нейните поддръжници е фактор за нейното изборно поражение от републиканеца Доналд Тръмп.

Дебатите за възможни американски действия за екстрадиране на Асандж от Великобритания възникнаха за първи път преди близо десетилетие, когато Барак Обама беше президент, а Джо Байдън – негов вицепрезидент. Министерството на правосъдието на Обама реши да не търси екстрадиция на Асандж с мотива, че това, което правят Асандж и „Уикилийкс“, е твърде подобно на журналистическите дейности, защитени от Първото изменение на Конституцията на САЩ.

Служителите на администрацията на Тръмп засилиха публичната критика към Асандж само седмици след встъпването си в длъжност през януари 2017 г. и впоследствие подадоха поредица от все по-тежки наказателни обвинения, обвиняващи Асанж в участие в хакерски заговор.

Привържениците на Асандж настояват администрацията на Байдън да отмени обвиненията срещу него през първите 100 дни в Белия дом на Байдън.

Подобни статии

Израел: Южноафриканският вариант може да премине през защитата на „Пфайзер“

Южноафриканският вариант на коронавируса може да премине през защитата, която ваксината...

Още в катергорията

Израел: Южноафриканският вариант може да премине през защитата на „Пфайзер“

Южноафриканският вариант на коронавируса може да премине през защитата,...

Слави Трифонов: Новият шериф в града

Ето какво пишат чуждестранните медии за Слави Трифонов: Правителството на...

Тръмп: Републиканец ще спечели следващите избори в САЩ

Доналд Тръмп вярва, че републиканците ще успеят да си...