Бил Гейтс: Ядрената енергия отново ще стане „напълно“ политически приемлива

„Трябва да преодолее коварната репутация, придобита от асоциацията с атомната бомба и радиоактивните катастрофи, но това е необходимо, достойно и преодолимо предизвикателство, за да се коригират недоволните“

Милиардерът Бил Гейтс посочи в четвъртък, че ядрената енергия отново ще стане „напълно“ политически приемлива поради значителните нужди от чиста енергия в световен мащаб, съобщи БНР.

Говорейки пред бизнес телевизията CNBC, Бил Гейтс отбеляза, че ядрената енергетика трябва да преодолее коварната репутация, придобита от асоциацията с атомната бомба и радиоактивните катастрофи, но това е необходимо, достойно и преодолимо предизвикателство, за да се коригират недоволните.

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

„Това е така, защото нуждата от чиста енергия е остра и работата на атомните електроцентрали не води до емисии на парникови газове“, смята Гейтс, добавяйки, че новите иновации в ядрените технологии (в които той е и инвеститор) правят ядрената енергия по-безопасна и по-достъпна, а страните по света започват да приемат ядрена енергия.

„Ядрената енергия всъщност е по-безопасна от всеки друг източник на производство на електроенергия. Знаете въглищните централи, въглищните прахови частици, газопроводи, които се взривяват. Смъртността на единица мощност при тези други подходи за добиване на енергия е много по-висока“, аргументира се бившият собственик на „Майкрософт“.

Бил Гейтс е инвеститор и основател на TerraPower, една от водещите нови ядрени компании.